Search
Close this search box.
Search

St. Antonius voert systeem in voor ondersteunende processen

Het St. Antonius Ziekenhuis (Utrecht/Nieuwegein) heeft onlangs een nieuw softwaresysteem in gebruik genomen. Het ERP-systeem (Enterprise Resource Planning ) speelt volgens betrokken bestuurder Dirk de Kruif een belangrijke rol bij allerlei ondersteunende processen in het ziekenhuis: van bestellen tot betalen en van boekhouden tot logistiek. “Dit betekent meer gemak en overzicht voor onze medewerkers. Dit draagt weer bij aan de continue verbetering van de zorg voor onze patiënten.”

Het systeem van AFAS ondersteunt in de breedste zin de logistiek en bedrijfsvoering. Het maakt de uitvoering van taken en processen in het St. Antonius voor de dagelijkse bedrijfsvoering gemakkelijker en efficiënter. Daarmee draagt het optimaal bij aan de ondersteunende dienstverlening aan afdelingen in het ziekenhuis én uiteindelijk ook aan de zorg voor patiënten. Het gaat daarbij volgens De Kruif om zowel beschikbaarheid, kwaliteit en kosten.

Systeem vereenvoudigt alle processen

Het nieuwe systeem biedt het St. Antonius beter inzicht in de voorraad medische artikelen en de houdbaarheid hiervan. Artikelen worden wanneer nodig automatisch bijbesteld, stelt De Kruif. “Doordat deze processen nu worden ondersteund met één systeem, hebben we niet alleen beter inzicht, maar kunnen we deze processen ook beter bijsturen. De kans dat een medisch artikel op is en onze zorgverleners misgrijpen, is hiermee ook sterk afgenomen.”

Het ziekenhuis kan nu ook de verschillende voorraden van vaak dure materialen en middelen op meerdere locaties beter bijhouden en zo verspilling van beperkt houdbare artikelen voorkomen. “Door vraag gestuurd te werken zorgen we ervoor dat OK’s met relatief beperkte voorraden optimaal en op tijd zijn voorzien van de benodigde hulpmiddelen, instrumenten en materialen”, stelt De Kruif.

Minder werk

René Lowik, assortimentbeheerder op de OK, onderstreept deze voordelen. Zo kunnen de implantaten die tijdens operaties gebruikt worden makkelijker geregistreerd en besteld worden. Ook de koppeling met het EPD ziet hij als een groot pluspunt. “Met een simpele scan van een barcode registeren we een implantaat in het EPD en bestelt de nieuwe bestelfunctionaliteit automatisch een nieuwe. Daar waar er voorheen twee handelingen nodig waren, is er nu één handeling nodig om een implantaat te registreren in het EPD en vervolgens in het ERP bij te bestellen. Dat scheelt ons werk.”

De invoering van ERP was een veelomvattend project, dat een jaar in beslag heeft genomen. In juli van dit jaar zijn alle functionaliteiten in één keer live gegaan. “Dankzij de inzet van circa 260 medewerkers is deze complexe introductie vlot verlopen, ondanks het moeilijke coronajaar. Ik ben daar heel trots op”, besluit De Kruif.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
Volg jij ons al?