Search
Close this search box.
Search

Standaardisatieorganisaties vernieuwen convenant over samenwerking in zorg

Een reeks standaardisatieorganisaties heeft zich op bestuurlijk niveau gecommitteerd tot samenwerking via een vernieuwd convenant. De Standards Developing Organisations Nederland (SDO-NL) moet zich vooral richten op betere informatievoorziening over standaardisatie in de Nederlandse zorg.

Bij het convenant zijn nu zeven organisaties betrokken: GS1 Nederland, HL7 Nederland, IHE Nederland, NEN, Nictiz, RIVM & SNOMED NRC. GS1 Nederland was al langer bij het initiatief betrokken, maar het is voor het eerst dat de organisatie het convenant mede ondertekent. GS1 Nederland biedt onder meer ondersteuning op het gebied van gestandaardiseerde definities, productregistratie (bar- en QR-codes) en gegevensuitwisseling in sectoren als retail en zorg.

Structureel, efficiënt standaardisatiedebat

Het hoofddoel van de zeven partijen is het helpen creëren van een omgeving waarin het standaardisatiedebat voor Nederland structureel en efficiënt gevoerd kan worden, daarbij vooral ‘gaps’ invullend en ‘overlaps’ vermijdend. Een belangrijke ambitie van de binnen SDO-NL verenigde standaardisatieorganisaties is het leveren van een ‘grote bijdrage’ aan optimalisatie van gezondheid en zorg door betere informatie voor patiënt en professional.

Gezien de complexiteit van de zorg en de diversiteit waarmee ICT daarin ondersteunend kan zijn, is op veel niveaus en sectoren standaardisatie nodig. Het is dan ook logisch en onvermijdelijk dat in Nederland verschillende standaardisatieorganisaties actief zijn.  Samen stellen de organisaties zich verantwoordelijk te voelen voor een efficiënte en effectieve inzet van ICT in de zorg in Nederland, waarvoor een consistente toepassing van standaarden onontbeerlijk is.

Vernieuwd convenant nodig

Om die reden is in al 2013 door een aantal organisaties het initiatief genomen tot bestuurlijke samenwerking onder de naam SDO-NL. In 2017 is een aantal nieuwe organisaties, waaronder GS1 Nederland aangesloten bij SDO-NL. Daarmee was de tijd ook rijp voor een vernieuwd convenant. Dit convenant is op 11 januari 2018 bij de nieuwjaarsreceptie van e-health kennsinistutuut Nictiz door alle partijen ondertekend.

Hans Lunenborg, sectormanager GS1 Nederland, stelt dat de kennis van elkaars standaarden vergroten met name in het internationale werkveld van de gezondheidszorg van groot belang is. “De samenwerking met de partijen maakt het gebruik van standaarden tot een coherent geheel. Standaarden sluiten beter op elkaar aan, informatie kan makkelijker worden gekoppeld en gedeeld én de sector spreekt één taal. Zo wordt het gehele zorgproces verbeterd en kan de zorgketen altijd beschikken over kwalitatief goede informatie.”

Tom Xhofleer

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
Volg jij ons al?