Search
Close this search box.
Search

Studenten presenteren drone voor gezondheidszorg in MMC

Studenten van de Technische Universiteit Eindhoven presenteerden onder de naam Blue Jay de ‘drone van de toekomst’. Het team deed dit in het Ronald McDonald huis van Máxima Medisch Centrum in Veldhoven. Tijdens de presentatie stond het nut van de drone voor de gezondheidszorg centraal.

Het Máxima Medisch Centrum (MMC) is een partner van Blue Jay, een studententeam wat zich sinds 2015 bezig houdt met het ontwikkelen van een vriendelijke drone. Hiermee willen zij de huidige negatieve sfeer rondom drones tegengaan.

Communiceren met mensen

De vriendelijke drone van het team vliegt en kan op een basisniveau met mensen communiceren. De drone reageert op stemgeluid en kan feedback geven door middel van geluid en het tonen van basis emoties. De ‘ogen’ op de drone geven het geheel een vriendelijke uitstraling, wat versterkt wordt door de goede bescherming van eventueel gevaarlijke onderdelen, zoals rotoren. De drone is eveneens in staat een mens te herkennen en te volgen. Dankzij een systeem met speciale lichten en sensoren, ontworpen met hulp van Philips, kan de drone zelf een vliegroute kiezen.

Innovatie in het ziekenhuis

De medische specialisten en ingenieurs van MMC aanwezig bij de presentatie bleken enthousiast. Zo kan de drone medicatie bezorgen. De grijphand van de drone maakt het mogelijk medicatie vast te houden en los te laten. Deze functie maakt het eveneens mogelijk de drone in te zetten bij mensen die (het gevoel in) ledematen hebben verloren. Zo zou de drone op den duur voor hen de verwarming hoger of lager kunnen zetten, of gordijnen open en dicht doen. Kleine taken, maar wel taken die nu tijd in beslag nemen. Ook zou de drone inzetbaar kunnen zijn bij het begeleiden van mensen in het ziekenhuis naar een afdeling of afspraak.

###bluejay###

Het team achter Blue Jay focust zich niet alleen op de gezondheidszorg. Zij willen aantonen dat drones de mens kunnen helpen in het alledaagse leven. In het speciaal richten zij zich op de inzetbaarheid van drones binnen huizen. Het studententeam van nu draagt het stokje over aan een volgend team. Zij gaan verder met het ontwikkelen van de nuttige drone.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Duurzaam laryngoscoopblad
UMC Utrecht stapt over op herbruikbare laryngoscoopbladen
eHealth
Digitale receptionist Emma aan het werk gezet
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Volg jij ons al?