Search
Close this search box.
Search

Studententeam UT ontwikkelt drone voor reddingsmissies

Een speciaal droneteam van Twente University heeft een nieuwe drone onthuld. Het gaat om de Thunderbird die door een team van studenten is ontwikkeld. Deze drone is speciaal bedoeld voor medische hulpverlening en is dankzij een uniek vleugelontwerp en een topsnelheid van 120 kilometer helemaal klaar om ingezet te worden voor reddingsmissies.

Met de innovatieve drone doet het team van Universiteit Twente (UT) mee aan de iMechE UAS Challenge 2022 die plaatsvindt van 6 tot 8 juli 2022. Tijdens deze wedstrijd, die drone-en helicopterinnovaties aanmoedigt, gaat de drone een gesimuleerde reddingsmissie uitvoeren. Het bereik is belangrijk en is bij dit exemplaar meer dan 30 km.

Maar ook de lift-to-drag is een essentiële factor: de drone inclusief lading mag slechts 10 kilo zijn. In de praktijk worden er nu al drones gebruikt voor tal van doeleinden en naar verwachting zal dit alleen maar toenemen. Een actueel voorbeeld zien we in Zweden waar drones regelmatig worden ingezet voor medische hulpverlening. In de Nederlandse zorg zijn er ook al tests met drones, zoals bij Isala waar drones tussen verschillende locaties van het ziekenhuis vliegen.   

Drone heeft bijzondere ‘boxwing’

Hoe verder een wedstrijddrone een medisch hulppakket kan dragen tijdens de komende challenge, hoe meer wedstrijdpunten er vergaard kunnen worden. Philippe Damoiseaux, technisch manager van het team: “Één van onze doelen is het innoveren van de drone-industrie. Daarom hebben we dit jaar een unieke drone ontwikkeld. De vleugel loopt helemaal rondom de romp. Dit wordt een ‘box-wing’ genoemd. Dit principe vermindert de luchtweerstand, maar is nog weinig getest.”

Gewicht van een bowlingbal

Om een zo laag mogelijke massa te bereiken, maakt het team gebruik van een volledig 3D-geprinte romp met een intern carbon frame. De drone heeft een spanwijdte van twee meter en het gewicht van een gemiddelde bowlingbal. Tijdens de challenge moet de drone een gesimuleerde reddingsmissie uitvoeren door autonoom te navigeren naar een hulpbehoevende locatie om daar het medische pakket te droppen. Hoe beter dit gaat, hoe meer punten er worden verzameld.

Goedkoop alternatief voor humanitaire doeleinden

Het team hoopt van harte dat deze drone en andere innovaties die tijdens de challenge worden gepresenteerd, straks in de echte wereld worden ingezet voor humanitaire doeleinden in bijvoorbeeld Afrika. Thunderbird is ontwikkeld als een goedkoop alternatief. Dat kan door gebruik te maken van een 3D-geprinte buitenkant die gemakkelijk en duurzaam kan worden gerepareerd. Voorbeelden waarbij drones zouden kunnen helpen zijn tijdgevoelige leveringen, zoals het brengen van vaccins, medicijnen en bloed.

Peter icthealth

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
Volg jij ons al?