Search
Close this search box.
Search

Studie OLVG, AMC, toont effectiviteit alternatieve therapie apneu aan

NightBalance, actief in de ontwikkeling van innovatieve obstructieve slaapapneu (OSA) therapieën, stelt dat zijn ‘Sleep Position Trainer’ (SPT) net zo goed werkt als standaardtherapie voor mensen die aan het slaapprobleem lijden. Dat zou blijken uit een twaalf maanden durende studie.

In de gerandomiseerde studie is een vergelijking gemaakt tussen  de SPT van NightBalance en een Mandibulair Repositie Apparaat (MRA), de huidige standaardtherapie, in milde tot matige positie-afhankelijke obstructieve sleepapneu (POSA).  De SPT en MRA gaven vergelijkbare klinische resultaten en symptoomverlichting van positie-afhankelijke slaapapneu. Wel leidde volgens de studie de SPT tot minder gebruikersklachten en is dit apparaat kosten-effectiever.

De studie met 100 patiënten werd in Amsterdam uitgevoerd door OLVG en AMC. Hoewel de studie voor beide producten een vergelijkbaar goed klinisch resultaat liet zien, waren de proefpersonen erg tevreden over de gebruiksvriendelijkheid van de SPT en leidde deze tot minder complicaties. ‘Deze resultaten voeden onze ambitie om van SPT een standaardtherapie te maken, voor milde tot matige POSA met hoger gebruiksgemak voor patiënten en een verbeterde kosteneffectiviteit voor zorgverzekeraars,’ stelt Eline Vrijland van Beest, CEO van NightBalance.

‘SPT goed alternatief’

Professor Dr. Nico de Vries, autoriteit op het gebied van slaapstoornissen en hoofdonderzoeker van de studie, geeft aan dat het hier om de eerste gerandomiseerde POSA-studie ooit gaat van een dergelijke lange duur waarin SPT en MRA direct met elkaar zijn vergeleken. ‘In het licht van de klinische resultaten, minder gebruiksklachten en kosteneffectiviteit, denk ik dat SPT een goede kandidaat is om op termijn een groot aantal slaapapneu-patiënten een oplossing te bieden die comfortabeler, natuurlijker en minder kostbaar is.’

De publicatie Durability of treatment effects of the Sleep Position Trainer versus oral appliance therapy in positional OSA: 12-month follow-up of a randomized controlled trial, verscheen 15 september jl. online in het peer-reviewed wetenschappelijk tijdschrift Sleep and Breathing.

Over NightBalance en de SPT

NightBalances Sleep Position Trainer is een therapie voor milde en matige slaapapneu. De  SPT wordt gedragen in een band rondom de borst en stimuleert patiënten ‘zacht en bijna onmerkbaar’ om niet op hun rug te slapen. Dit voorkomt positieafhankelijke obstructieve slaapapneu. SPT is volgens de producent niet invasief.

MRA, de huidige standaardtherapie, is een kunstgebitachtig hulpmiddel dat in de mond wordt gedragen. Dit kan soms gepaard gaan met ongemakken, die in ernstige gevallen kunnen leiden tot bijwerkingen zoals tandpijn, veranderingen in de tandpositie, of kaakklachten.  NightBalance, opgericht in 2009 en gevestigd in Den Haag, heeft de Sleep Position Trainer ontwikkeld en geïntroduceerd om positie-afhankelijke slaapapneu te voorkomen. De SPT verkreeg in 2012 het CEkeurmerk en wordt momenteel verkocht in 11 Europese landen.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
Volg jij ons al?