Search
Close this search box.
Search

Subsidie voor ontwikkeling nieuwe humane meetmodellen

NWO heeft zes onderzoeksprojecten die gericht zijn op beter voorspellend gezondheidsonderzoek dat minder afhankelijk is van dierproeven gehonoreerd met een subsidie van in totaal meer dan vijf miljoen euro. De onderzoekers van de verschillende projecten kunnen met de subsidie gaan werken aan innovatieve meetmethodes die er toe leiden dat hart-, hersen- en oogziekten beter te begrijpen en behandelen worden.

De toegekende subsidie valt binnen het onderzoeksprogramma Humane Meetmodellen 2.0. Daarbij ligt de focus, zoals de naam al doet vermoeden, op de ontwikkeling van humane meetmodellen voor onderzoek naar behandeling van ziekten en/of preventie van ziekten. Door het ontwikkelen van modellen voor onderzoek op basis van humaan materiaal, zoals cellen en weefsel, of op humane data gebaseerde computermodellen, moet de situatie in de mens beter te benaderen zijn dan met proefdiermodellen.

Het klinkt als vanzelfsprekend, maar des te meer een onderzoeksmodel vergelijkbaar is met de situatie in de mens, hoe sneller en gerichter de onderzoeksresultaten toegepast kunnen worden in de praktijk.

Zes verschillende projecten

De zes projecten gaan allemaal aan de slag met met verschillende technologieën en ziekten. Van de ontwikkeling van een ‘oog-op-een-chip’ om oogziekten beter te begrijpen en behandeling te testen, tot de ontwikkeling van een computermodel om hersenziekten beter in beeld te krijgen. Maar ook een project waarbinnen een meetmethode ontwikkeld wordt om de communicatie tussen hersenen en organen zoals de blaas in beeld te brengen, wat moet leiden tot nieuwe behandelingen van incontinentie.

Een overzicht van de zes gehonoreerde projecten:

  • Proof-of-concept for a human heart model to test patient-specific therapy-responsiveness (PROPER-THERAPY) – J. van der Velden, PhD, Amsterdam UMC, location VUmc
  • Interoceptive Processing Associated with Bladder Control: Mind the Gap (IP-ABC study) – prof. dr. G.A. van Koeveringe, Maastricht University
  • Non-invasive continuous gut microbial fermentation measurement for health and disease – prof. dr. E. Blaak, Maastricht University
  • CONNECT: Connecting the Blood-Brain Barrier to Cerebral Organoids – prof. dr. E.M. Hol, University Medical Center Utrecht (UMCU)
  • Retina-on-chip: Modeling and Treating Eye Diseases in a Dish (RoC-ME) – A. Garanto, PhD, Radboudumc
  • Virtual Cerebrovascular Responses: modeling the human cortical vasculature to understand brain function in health and disease – dr. N. Petridou, UMC Utrecht

Programma humane meetmodellen

Doel van het programma humane meetmodellen is er op gericht om de ontwikkeling van deze meetmodellen te versnellen. Dat gebeurt, behalve met subsidie, ook door effectieve samenwerking tussen academische en industriële onderzoekers. In 2019 startte de eerste financieringsronde. De zes projecten die nu gehonoreerd zijn, maken onderdeel uit van de tweede financieringsronde, ‘Humane meetmodellen 2.0: voor gezondheidsonderzoek naar ziekte en preventie.’

Een van de voorwaarden voor financiering door de NWO is dat een nieuw ontwikkeld meetmodel op meerdere ziekten toepasbaar moet zijn. Daarnaast moet het ook effect hebben voor meerdere patiëntengroepen. Het programma wordt gefinancierd door de Samenwerkende Gezondheidsfondsen met PPS-toeslag die door Health~Holland (Topsector Life Sciences & Health) beschikbaar is gesteld, ZonMw en NWO-domein TTW, dat deze ronde coördineert.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
Volg jij ons al?