Search
Close this search box.
Search

Subsidierondes Goed Gebruik Hulpmiddelen geopend

Ten behoeve van de stimulering van het kennisontwikkelingprogramma 'Goed Gebruik Hulpmiddelenzorg (GGH) thuis 2021-2023' heeft ZonMw twee subsidierondes geopend. Het betreft de stimuleringssubsidie van GGH en de open ronde subsidie van GGH met respectievelijke deadlines op 29 september en 6 oktober 2020.

Doel van het Goed Gebruik Hulpmiddelen programma is het stimuleren van kennisontwikkeling om de kwaliteit, en specifiek de doelmatigheid, van hulpmiddelenzorg in de thuissituatie te verbeteren. Op dit moment is er nog onvoldoende onderbouwing voor de meerwaarde van de inzet van extramurale hulpmiddelenzorg. Met het programma en de subsidierondes wil ZonMw onderzoek naar de effectiviteit en kosten van hulpmiddelenzorg thuis financieren, maar ook de onderzoeksinfrastructuur rondom die hulpmiddelenzorg thuis versterken.

Twee GGH subsidierondes

De focus van het Goed Gebruik Hulpmiddelenzorg programma ligt op het versterken van zowel de onderzoekscapaciteit als van de positie van thuisgebruikers van hulpmiddelen. Daarnaast moet het programma net gebruik van passende onderzoeksmethoden stimuleren en de structurele samenwerking tussen relevante partijen bevorderen.

De twee subsidierondes die nu lopen, zijn:

  • De stimuleringssubsidie van GGH (deadline 29 september 2020, 14u00). Deze subsidie wordt beschikbaar gesteld voor het opzetten en/of intensiveren van een samenwerkings(verband) tussen relevante stakeholders uit het hulpmiddelenveld, om gezamenlijk een projectidee of een subsidieaanvraag voor het programma DoelmatigheidsOnderzoek voor te bereiden.
  • De open ronde van GGH (deadline 6 oktober 2020, 14u00). Deze subsidie wordt beschikbaar gesteld voor kennisontwikkeling over innovatieve en bestaande hulpmiddelenzorg thuis, zodat deze op een veilige, effectieve (o.a. functioneringsgerichte) en betaalbare wijze kan worden toegepast in de zorg.

Het GGH programma heeft met name betrekking op hulpmiddelenzorg die behoort tot de Zorgverzekeringswet of daar in de toekomst toe kan gaan behoren. Enkele maanden geleden adviseerde het Zorginstituut Nederland nog dat de de vergoeding voor medische hulpmiddelen ten behoeve van mensen met diabetes aangepast zou moeten worden. In het advies stelde het Zorginstituut voor dat zowel de vergoeding als de vestrekking van die hulpmiddelen volledig via de hulpmiddelenzorg te laten lopen.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
Volg jij ons al?