Tanzania zet drones in voor medische leveringen

25 augustus 2017
Nieuws
Na een pilot afgelopen herfst heeft de overheid van het land besloten om grootschalig drones in te zetten voor medische leveringen. Er werd al gewerkt met een systeem waarbij via tekstberichten dergelijke elveringen besteld werden. Vanwege het vaak ruige landschap kwamen deze leveringen echter lang niet altijd op tijd. Drones kunnen afgelegen gebieden veel sneller bereiken. VN-organisatie Unicef experimenteert hier ook al enkele jaren mee.

Afgelopen herfst heeft Zipline in Rwanda al 15 drones ingezet, die leveren aan 21 klinieken. Tanzania is na Rwanda het tweede Oost-Afrikaanse land dat op deze nieuwe leveringsmethode overstapt. De levering aan Tanzania zal voor Zipline de grootste tot nog toe zijn, met 120 drones op 4 basissen, die meer dan 10 miljoen mensen in 1000 klinieken in het land zullen bedienen.

Dronebezorgdienst januari 2018 van start

De ruim 13,5 kilo zware elektrische toestellen vliegen met een snelheid van een kleine 110 km/u naar ziekenhuizen, maximaal 85 kilometer verderop. De 'dronebezorgdienst' zal in januari een start maken in hoofdstad Dodoma. Later zullen er drie distributiecentra volgen in andere delen van het land.

De drones van Zipline kunnen snel en ver vliegen, dag in dag uit werken en zijn weersonafhankelijk. Dagelijks kunnen er honderden bestellingen uitgevoerd worden. De distributiecentra beschikken over een voorraad bloed, medicijnen en medische spullen. Bestellingen worden op een drone geladen en per parachute afgeleverd, waarna de drone terugvliegt. Het verwisselen van de accu en het opnieuw laden van de drone duurt slechts vijf minuten. Daarna kan de drone in principe weer vertrekken. Een bestelling die voorheen acht uur duurde om per auto te bezorgen, kan nu binnen een half uur op de plaats van bestemming zijn.

De drones van Zipline bezorgen vooralsnog alleen. Het ophalen van bijvoorbeeld bloed voor proeven maakt landen noodzakelijk. Dat vergt een goede training voor de mensen die de drones op afstand bedienen en zelfs dan nog kunnen mensen op de landingslocatie geraakt worden.

Medische drones steeds vaker ingezet

Het toepassen van drones voor medische doeleinden zit al enkele jaren in de lift. Zo schreef ICT&health begin 2016 al over een reeks pilots waarbij drones medicatie vervoeren, situatiebeelden doorgeven aan een meldkamer of SEH van een ziekenhuis of als 'buddydrone' die patiënten volgt met psyschische of dementieproblemen. Volgens wetenschapper Ken Clarke van de universiteit van Adelaide, Australië, kunnen drones hulp bieden in de strijd tegen malariamuggen. Drones worden al gebruikt om broedplaatsen van muggen eerder te ontdekken en uiteindelijk moeten ze ook in staat zijn om muggenlarven te doden.

Dichter bij huis presenteerden studenten van de Technische Universiteit Eindhoven afgelopen juni onder de naam Blue Jay de ‘drone van de toekomst’, in het Ronald McDonald huis van Máxima Medisch Centrum in Veldhoven. De vriendelijke drone van het team vliegt en kan op een basisniveau met mensen communiceren. De drone reageert op stemgeluid en kan feedback geven door middel van geluid en het tonen van basis emoties.

Kijk hier voor een video over de Zipline drones in Rwanda:

###rwandadrones###