Search
Close this search box.
Search

Ontwikkeling test voor meer neus- en keelinfecties tegelijk

Een consortium onder leiding van ECsens, een spin off van Universiteit Twente, ontwikkelt een nieuwe test voor meerdere kortdurende neus- en keelinfecties tegelijkertijd zoals corona. Zo kunnen straks patiënten met een hoog risico de juiste behandeling krijgen en kunnen de nodige voorzorgsmaatregelen worden genomen.

In een nieuw consortium wordt een nieuwe betaalbare test ontwikkeld om meerdere kortdurende infecties in neus en keel, zoals corona, tegelijkertijd op te sporen. Voor die test is een subsidie van twee miljoen euro beschikbaar. Een test die meerdere infecties tegelijkertijd kan opsporen heeft grote voordelen want zo’n test helpt mensen gezond blijven en kan bij de zorgverzekeraars de druk van de ketel halen.

Pepijn Beekman, ECsens CTO en projectcoördinator:  “Samen met de Universiteit Twente, Johannes Kepler Universiteit Linz, CNRS Tokyo en de Twentse bedrijven LabMicTA en InterFluidics gaan we onze virussensor combineren met een moleculensensor. Het wordt een compleet systeem dat de gegevens ook direct communiceert naar alle geautoriseerde zorgverleners.”

Een consortium onder leiding van ECsens (dat is een UT-spin off) ontwikkelt de nieuwe test. Die test moet niet alleen eenvoudig zijn en net zo nauwkeurig als een PCR-test maar ook sneller en goedkoper. Pepijn Beekman:  “Het vorige systeem van ECsens spoort virussen en bacteriën op. Dit is nuttig om te testen of je besmet bent, maar met deze nieuwe functie krijgen we ook informatie over de reactie van je lichaam op de ziekteverwekkers. De nieuwe sensor kan helpen voorspellen hoe ziek iemand zal worden en voor welke behandeling moet worden gekozen.”

Biomarkers

Met de subsidie gaat het consortium een sensor maken die een breed scala aan relevante biomarkers met ultrahoge gevoeligheid tegelijk kan detecteren. Het testen op meerdere van deze biomarkers tegelijk geeft gezondheidswerkers meer informatie dan specifiekere testen. Zo kunnen patiënten met een hoog risico de juiste behandeling krijgen en kunnen de nodige voorzorgsmaatregelen worden genomen.

Aantal testen stijgt explosief

Nu zo’n zeventig procent van de diagnoses en de daarop volgende behandeling gebaseerd is op slimme labbepalingen wordt het testen steeds belangrijker. Niet in het minst ook voor het tijdig signaleren en indammen van pandemieën. De testen ontwikkelen zich zowel tot hightech en multiple bepalingen als het kunnen verrichten op locatie of gewoon thuis in de vorm van een laboratorium op een chip.

Peter icthealth

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
Volg jij ons al?