Search
Close this search box.
Search

Tijdsbesparing en kennisuitwisseling belangrijke voordelen telediagnostiek

Tijdsbesparing, zowel voor arts als voor de patiënt, is een belangrijk voordeel van telediagnostiek. dat stelt het RIVM op basis van nieuw onderzoek. De patiënt hoeft niet naar de behandelend arts te reizen en de arts kan op een willekeurig moment een vraag aan een collega stellen. Ook is het vaak zo geregeld dat een medisch specialist zonder wachttijd kan worden geraadpleegd.

Het onderzoeksinstituut heeft in de studie ‘Diagnostiek op afstand : Randvoorwaarden en belemmeringen’ de voor- en nadelen van het gebruik van telediagnostiek in de gezondheidszorg in Nederland in kaart gebracht. Hierbij is specifiek aandacht besteed aan telediagnostiek in de dermatologie en radiologie, twee vakgebieden waarin deze wijze van diagnostiek veel wordt gebruikt.

Voor- en nadelen telediagnostiek in kaart

Internet maakt het mogelijk dat medische gegevens worden uitgewisseld. Bij telediagnostiek wordt op afstand een diagnose gesteld, zo omschrijft het RIVM. Degene die dat doet, ziet de patiënt niet en moet er op kunnen vertrouwen dat de toegestuurde gegevens goed zijn. Het RIVM heeft in een verkennend onderzoek de voor- en nadelen van het gebruik van telediagnostiek in de Nederlandse gezondheidszorg in kaart gebracht. Hierbij is specifiek aandacht besteed aan telediagnostiek in de dermatologie en radiologie, twee vakgebieden waarin het veel wordt gebruikt.

Telediagnostiek wordt momenteel vooral nog gebruikt voor overleg tussen zorgprofessionals, zoals de huisarts en medisch specialist of tussen radiologen onderling. Daarbij is er vaak ook sprake van video-overleg. Dit wordt bijvoorbeeld vaker toegepast voor MDO (multidisciplinair) overleg tussen zorgprofessionals.

Eind januari 2018 liet het Maxima Medisch Centrum (Eindhoven) weten dat het een pilot voor video-MDO met verloskundige praktijken heeft afgerond en verder wil uitrollen. Ook het OLVG (Amsterdam) gebruikt video-overleg, in dit geval voor overleg met gespecialiseerde alvleeskliercentra. Het UMC Utrecht rolde in november 2017 een oplossing uit voor regelmatig video-overleg op het gebied van bijzondere tumoren.

Een andere vorm van telediagnostiek is dat de patiënt medische gegevens verzamelt, zoals de bloeddruk of de bloedsuikerwaarde, waarmee een zorgverlener vanaf een andere plek een diagnose stelt. Dit staat ook bekend als telemonitoring. Bekende voorbeelden zijn Hartwacht en COPD InBeeld. Telemonitoring van hartfalen is begin dit jaar uitgeroepen als een van twee aandachtsgebieden van de Vliegwielcoalitie.

Tijdsbesparing belangrijk voordeel

Een belangrijk voordeel van telediagnostiek is tijdsbesparing, zowel voor de arts als voor de patiënt. De patiënt hoeft niet naar de behandelend arts te reizen en de arts kan op een willekeurig moment een vraag aan een collega stellen. Ook is het vaak zo geregeld dat een medisch specialist zonder wachttijd kan worden geraadpleegd.Door telediagnostiek wisselen artsen hun kennis meer uit en wordt het leven van patiënten wat verlicht als ze hun ziekte kunnen bewaken door zelf te meten, somt het RIVM als voordelen op. Bijkomende voordelen zijn dat de huisarts minder hoeft door te verwijzen en dat medische gegevens direct op de juiste manier worden vastgelegd.

Randvoorwaarden nodig

Daarnaast zijn enkele zaken nodig om het risico op een verkeerde diagnose te beperken en de continuïteit van de zorgverlening en de privacy van de patiënt te waarborgen. Dit zijn onder andere goede ICT-voorziening, bekwame zorgverleners, goede instructies voor de patiënten, en voldoende draagvlak binnen de zorgorganisatie om met telediagnostiek te werken.

Het is ook belangrijk dat zorgprofessionals duidelijke afspraken maken over hun samenwerking bij gebruik van telediagnostiek. Professionele zorgstandaarden, waarin staat beschreven hoe telediagnostiek medisch verantwoord gebruikt kan worden, zijn in Nederland nog in ontwikkeling.


Wilt u meer weten over zinvolle zorginnovaties én de implementatie daarvan? Kom op 22 juni dan naar de
ICT&health World Conference. Honderden zorgprofessionals delen hier hun ervaringen en krijgen via de kennissessies inzichten, antwoorden, handvatten en de beste voorbeelden. Wilt u ook aanwezig zijn? Reserveer nu het nog kan dan hier uw (voor de zorg gratis) entreekaart. (op is echt op).

Tom Xhofleer

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
digitale veerkracht kort zorgnieuws
Digitale veerkracht, Kennispartner UMCU, bestuurswisselingen en meer
Duurzaam laryngoscoopblad
UMC Utrecht stapt over op herbruikbare laryngoscoopbladen
eHealth
Digitale receptionist Emma aan het werk gezet
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Volg jij ons al?