TNO biedt werkgevers handreiking voor inclusieve technologie

30 oktober 2020
VR-therapie
Technologie
Nieuws

De handreiking is bedoeld voor alle werkgevers die de talenten van medewerkers met een psychosociale beperking willen benutten, stelt TNO. Het geeft werkgevers een praktische mogelijkheid met gebruik van de juiste technologische ondersteuning een bijdrage te leveren aan een belangrijke maatschappelijke opgave: een meer duurzame en inclusieve arbeidsmarkt waarin iedereen kan meedoen, zinvol en passend werk kan doen en alle talenten benut worden.

Handreiking biedt overzicht

In de handreiking wordt een overzicht gepresenteerd van enkele belangrijke technologieën die daarop inspelen. Naast VR en AR zijn dit sociale robots, monitoring & feedback-systemen, maar ook de inzet van online platforms. In bijvoorbeeld de zorgsector wordt van al deze technologieën al uitgebreid gebruik gemaakt.

Ondernemers die al succesvol gebruik maken van bepaalde technologieën komen aan het woord en in vier verschillende cases komen medewerkers met psychosociale belemmeringen aan bod. TNO heeft ook een Checklist voor innovatie, impact en implementatie van inclusieve technologie ontwikkeld die werkgevers direct kunnen gebruiken.

Duurzame inzetbaarheid

Om de duurzame inzetbaarheid en de arbeidsparticipatie van mensen met afstand tot de arbeidsmarkt te verbeteren, zijn kennis en innovatie van doorslaggevend belang. Gemeenten, professionals, bedrijven, werkzoekenden én TNO dragen allemaal hun eigen steentje aan een inclusieve arbeidsmarkt. Verschillende grote en kleine organisaties ondernemen steeds meer actie omdat ze echt geloven in inclusief ondernemerschap en de voordelen hiervan.

De handreiking is mede tot stand gekomen met hulp van een aantal sociale ondernemers en hun werknemers en experts op het gebied van arbeid en gezondheid, technologie, psychische klachten en duurzame inzetbaarheid en arbeidsmarkt. TNO voert het project uit en het is gefinancierd door Instituut Gak.