Search
Close this search box.
Search

Toegevoegde waarde slaap-apps nog onduidelijk

Doorgaans wordt aangenomen dat mensen die apps gebruiken om hun slaap te monitoren vaak bovengemiddeld verdienen, gezond eten en in goede gezondheid verkeren. Vaak wordt ook aangenomen dat dergelijke apps vanwege de ‘optimale’ omstandigheden van hun gebruikers ook betrouwbaar functioneren. Een nieuwe, landelijke studie van NYU School of Medicine in opdracht van de Amerikaanse provider Verizon, toont aan dat dit helemaal niet het geval hoeft te zijn.

Het onderzoek werd geleid door wetenschappers van de NYU School of Medicine die het gebruik van slaap-apps onderzochten bij zowel mannen als vrouwen. De studie had alleen betrekking op de Amerikaanse bevolking. Het uitgangspunt van het onderzoek was om te bekijken in hoeverre de aanname klopt dat het gebruik van apps tegen slaapproblemen daadwerkelijk effectief is. Die aanname kwam tot stand na een studie van het  Pew Research Center in 2015, dat aantoonde dat na surfen op internet, het monitoren van de gezondheid via de mobiele telefoon de tweede online bezigheid is onder Amerikanen.

De wetenschappers van de NYU School of Medicine stellen dat veel Amerikanen weliswaar vaak hun smartphone consulteren voor hun gezondheid, maar dat zij meestal niet weten hoe zij deze data moeten interpreteren. Ook is vaak onduidelijk of en wat de wetenschappelijke basis is van de apps die hiervoor worden gebruikt.

Een app voor iedereen

Tijdens de studie werden 934 proefpersonen ingezet waarvan ruim een kwart (28%) aangaf gebruik te maken van slaap-apps om zaken als slaapritme, snurken en ademhaling te monitoren. Uit het onderzoek kwam onder meer naar voren dat meer mannen (35%) dan vrouwen (20%) slaap-apps gebruiken en dat de gemiddelde leeftijd van de gebruiker 34 jaar is.

Personen met een jaarinkomen van boven de 75.000 dollar en die al health-apps gebruiken, hebben ook vaker dan gemiddeld een slaap-app geïnstalleerd op hun mobiele device. Gebruikers van slaap-apps hebben tussen de 16 en 25 health-apps op hun telefoon, zo kwam naar voren in het onderzoek.

De onderzoekers stelden ook dat het gebruik van slaap-apps zich niet enkel en alleen beperkte tot de groep hoger opgeleiden of mensen met een hoger inkomen. Deze groep weet weliswaar vaak beter de weg met dergelijke apps, maar vanwege het aanbod is er voor iedereen een app die kan voldoen voor het monitoren van slaap en slaapgewoontes. Om die reden moet in de toekomst veel duidelijker zijn wat de wetenschappelijke basis is van zulke apps om het aantal succesvolle behandelingen van mensen met slaapproblemen te kunnen verhogen.

 

Tom Xhofleer

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
digipunt
DigiPunt Zuyderland ondersteunt digivaardigheid
AI-model huidkanker
Risico op huidkanker voorspellen met AI-model
Volg jij ons al?