Search
Close this search box.
Search

Treant zet slimme bril in voor wondzorg

Alle 17 woonzorgcentra van Treant maken sinds kort gebruik van een slimme bril, ook wel smart glass genoemd. Met behulp van een (mobiele) internetverbinding kunnen zorgprofessionals op afstand meekijken met de zorgmedewerker die de bril op heeft. Op dit moment zet Treant smart glasses vooral in bij wondzorg, waar een pilot met het device ook voor werd ingezet. Op termijn is het de bedoeling dat ook onder meer specialisten ouderengeneeskunde en triageverpleegkundigen van Treant de slimme bril gaan gebruiken.

Google introduceerde in 2013 de eerste smart glass, niet te verwarren met een VR-bril die een gebruiker onderdompelt in een virtuele realiteit. Steeds meer zorginstellingen en ziekenhuizen zetten de slimme bril in. Bij tanteLouise is er bijvoorbeeld uitgebreid onderzoek verricht naar de beste manier voor zorgmedewerkers en cliënten om een smart glass in te zetten. Datzelfde hebben vier organisaties in de langdurige zorg in Zuid-Limburg gedaan. Ziekenhuizen zoals (maar niet beperkt tot) Zuyderland en Bravis zetten de slimme bril ook in, bijvoorbeeld om chirurgen van extra informatie te voorzien.

Inzet smart glass scheelt reistijd

Tijdens de lockdownperiodes in de coronacrisis werd de bril ook ingezet wanneer fysiek meekijken met verzorging niet mogelijk was. Voor Treant geldt daarnaast dat de omvang van het verzorgingsgebied een belangrijke reden is om het device structureel in te zetten, zoals nu met wondzorg. Het scheelt veel reistijd, terwijl Treant de kwaliteit van zorg kan blijven garanderen.

“Een wond kan snel groter worden of gaan ontsteken, dat proces is lastig te voorspellen. Als het wondbeeld verergert, moet je snel ingrijpen”, vertelt Esther Dekker, wondverpleegkundige binnen de woonzorgcentra van Treant. Een zorgmedewerker die een bewoner of cliënt bezoekt, kan een wondverpleegkundige laten meekijken met behulp van de camera op de bril en een internetverbinding.

Extra opties slimme bril

De slimme bril levert een hoge beeldkwaliteit en de brildrager houdt de handen vrij om gelijktijdig zorg te kunnen verlenen, stelt Dekker. Daarnaast beschikt de bril over een aantal extra opties. “Als ik meekijk, kan ik foto’s maken, inzoomen of een deel van het wondgebied omcirkelen. Ik krijg op afstand een compleet beeld van de wond. Op basis daarvan geef ik een gericht behandeladvies.”

Bewoners en cliënten krijgen snel duidelijkheid én de benodigde wondzorg door de inzet van de smart glasses. Maar er zijn meer voordelen, meent Dekker. “Doordat wij als wondverpleegkundigen samen met de verzorgenden wonden beoordelen, neemt hun kennis van wondzorg toe. Ook voorkom je met de slimme bril dat medewerkers op eigen initiatief een behandeling gaan inzetten zonder het effect daarvan te weten.”

Taakverrijking verzorgenden

Voor verzorgenden zijn er volgens Dekker andere voordelen. “De introductie van de slimme bril is voor deze collega’s een taakverrijking. Dat geldt niet alleen voor het gebruik van dit innovatieve apparaat, ze krijgen ook een grotere rol binnen de wondzorg. Als wondverpleegkundige geef ik op afstand advies, waarna de verzorgende de behandeling uitvoert.”

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Volg jij ons al?