Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Trillende sokken kunnen helpen bij Parkinson

Het Radboudumc, Universiteit Twente en Medisch Spectrum Twente (MST) gaan onderzoeken of trillende sokken patiënten kunnen helpen die last hebben van benen die blokkeren tijdens het lopen. Via een ritmisch trillende sok willen onderzoekers Parkinson-patiënten gaan helpen bij ‘freezing of gait’, een fenomeen dat optreedt in een verder gevorderd stadium van de ziekte.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Patiënten kunnen  in het geval bij freezing of gait plotseling niet of nauwelijks meer lopen; voor hun gevoel plakken hun voeten ineens aan de grond. De rest van het lichaam komt wel naar voren, waardoor ze snel kunnen vallen. Dit heeft een grote impact op het leven van een patiënt. Vaak is een bepaalde trigger nodig om beter te lopen, zoals stappen over strepen op de grond of lopen op het ritme van een speciaal apparaatje dat het tempo aangeeft.

Het nadeel hiervan is dat het zichtbaar is in de omgeving en dat het niet in elke situatie kan werken. Een voorbeeld is een schoen met daarop een laser die een lijn op de vloer projecteert in het ritme van de voetstappen van een patiënt. Dat anderen kunnen zien dat er ‘iets’ aan de hand is, is voor veel patiënten sociaal erg onwenselijk.

Geld van Michael J. Fox Foundation

De ritmisch trillende sokken, bedacht door student biomedische technologie Carola Koopman, hebben een zijvakje waarin een computertje past. Hieruit hangt een draad die trillingen afgeeft aan de voet.

De eerste testperiode met acht proefpersonen is zo goed verlopen, dat de Michael J. Fox Foundation twee ton geeft voor verdere ontwikkeling. De Canadese acteur, die lijdt aan parkinson, richtte zijn foundation op om een remedie te vinden tegen de ziekte. MST en Radboudumc kunnen nu elk twintig patiënten selecteren bij wie de sok wordt getest.

Momenteel wordt ook gewerkt aan een afstandsbediening. Hierdoor kan de patiënt de trillingen zelf aan en uit zetten.

Laserschoen voor Parkinson-patiënten

Begin vorig jaar publiceerden de Universiteit Twente en het Radboudumc onderzoek waarin werd aangetoond dat Parkinson-patiënten veel baat hebben bij zogeheten ‘laserschoenen’. De laserschoen is een schoen met daarop een laser die een lijn op de vloer projecteert in het ritme van de voetstappen, maakt dat patiënten tóch doorlopen aldus de studie.

Het principe van de laserschoen is eenvoudig: de linkerschoen projecteert een lijn voor de rechtervoet zodra de hak van de schoen de grond raakt. De patiënt kan hier vervolgens naartoe stappen. Dit activeert dan weer de laser op de rechterschoen.

Openingsmanifestatie 2021
Wilt u op 17 juni 2021 ook naar de ICT&health Openingsmanifestatie? Entreekaarten zijn gratis maar op is écht op! Dus wacht niet en meld u snel aan.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen