Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Trimbos vernieuwt e-learning depressie

Het Trimbos Instituut heeft een nieuwe versie van e-learning ‘Preventie van depressie’ gelanceerd. Hiermee wil de organisatie de preventie van depressie verbeteren. In deze online training leren wijkverpleegkundigen, praktijkondersteuners huisartsenzorg, maatschappelijk werkenden en ouderenadviseurs hoe zij depressieve klachten bij cliënten kunnen herkennen, bespreekbaar maken en waar mogelijk voorkomen.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Verder leren gebruikers in de online cursus om cliënten te adviseren en motiveren om preventieve actie te ondernemen en vrouwen op een goede manier door te verwijzen en monitoren. In zes lessen van dertig minuten volgen deelnemers door middel van korte video’s casussen van cliënten.

De inhoud van de e-learning is nu in een geheel nieuw systeem gezet, waardoor het volgen van de training een stuk gebruiksvriendelijker en leuker is geworden. De e-learning is geaccrediteerd voor verpleegkundig specialisten (VSR, 3 punten), Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals (3 punten), NVvPO (3 punten) en Registerplein (3 punten).

De e-learning richt zich op wijkverpleegkundigen, praktijkondersteuners huisartsenzorg, maatschappelijk werkenden en ouderenadviseurs. Zij kunnen als zorgverlener een belangrijke bijdrage leveren aan de preventie van depressie, doordat zij direct contact hebben met de doelgroep, aldus Trimbos.

De oorspronkelijke training is in 2012 ontwikkeld door het Trimbos-instituut in samenwerking met de GGD Hollands Midden en het Leids Universitair Medisch Centrum. 

Meer online tools tegen depressie

Trimbos lanceerde in september nog de nieuwe e-learning  ‘Preventie postpartum depressie’. Hiermee wil de organisatie de preventie van depressie in de pre- en postnatale setting verbeteren. In zes lessen van dertig minuten volgen deelnemers door middel van korte video’s casussen van pas bevallen en aanstaande moeders. In de online cursus leren verloskundigen, jeugdverpleegkundigen en jeugdartsen hoe zij depressieve klachten bij zwangere en pas bevallen vrouwen kunnen herkennen, bespreekbaar maken en waar mogelijk voorkomen.

Een maand later maakte Trimbos bekend te werken aan de ontwikkeling van een visuele ondersteuningstool met behulp van machine learning waarmee behandelaar en patiënt halverwege een behandeltraject inzicht krijgen in de effectiviteit van de behandeling. De tool is bedoeld voor na een GGZ-behandeling voor angst of depressie.

Openingsmanifestatie 2021
Wilt u op 17 juni 2021 ook naar de ICT&health Openingsmanifestatie? Entreekaarten zijn gratis maar op is écht op! Dus wacht niet en meld u snel aan.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen