Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Tweede pilot spoedverwijzing HP – SEH van start

Op 1 september is de tweede pilot voor de spoedverwijzing van de HAP naar de SEH van start gegaan. Dat meldt VZVZ. Deelnemers aan deze pilot zijn HAP Oost Brabant en de SEH van het Jeroen Bosch Ziekenhuis, de leveranciers Topicus en ChipSoft en het RZCC. In april zijn de voorbereidingen begonnen om de uitwisseling tussen een ‘Topicus HAP’ en een ‘ChipSoft-ziekenhuis’ te beproeven.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Op 15 juli 2020 is de eerste van twee pilots begonnen om digitaal versturen van spoedverwijzingen vanuit de huisartsenpost naar de spoedeisende hulp van het ziekenhuis te testen. Bij deze pilot zijn huisartsenpost (HAP) Medrie en de spoedeisende hulp (SEH) van het Saxenburgh Röpcke-Zweers Ziekenhuis in Hardenberg betrokken. VZVZ (Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie) staat aan de basis van beide pilots voor spoedverwijzingen.

Het Saxenburgh Röpcke-Zweers Ziekenhuis ontvangt al twee jaar digitale vooraankondigingen en overdrachten vanuit de ambulance. Met de nu begonnen pilot wil het ziekenhuis de digitalisering verder doorvoeren en ook de overdracht vanuit de huisartsenpost digitaliseren. Zo wordt het hele proces van spoedeisende hulp efficiënter en veiliger gemaakt. Samen met CGM, ChipSoft en VZVZ, hebben HAP Medrie en het Saxenburgh Röpcke Zweers Ziekenhuis in relatief korte tijd alles in gereedheid gebracht zodat ze deze zomer konden starten.

Gegevensuitwisseling in de Acute Zorg

De tweede pilot sluit aan bij het nieuwe programma ‘Gegevensuitwisseling in de Acute Zorg’ dat VZVZ samen met Nictiz voorbereidt in opdracht van InEen en de Patiëntenfederatie. Dit programma is bedoeld om gecoördineerd versnelling aan te brengen in de vele projecten die nu lopen ten behoeve van de acute zorg.

In beide pilots worden gegevens van patiënten die van de HAP naar de SEH worden verwezen digitaal en gestructureerd verstuurd. Dat betekent dat wanneer de huisarts een patiënt naar de SEH verwijst, de gegevens van de HAP direct in het EPD van de SEH komen en gestructureerd in de patiëntencontent van het EPD inzichtelijk zijn. Dit geldt ook voor de metingen die op de HAP zijn uitgevoerd. Het verwijzen via papier en het overnemen van gegevens van papier of pdf behoren hiermee tot het verleden.

Evaluatie na pilot

Elke pilot duurt drie maanden. Daarna wordt de uitwisseling geëvalueerd. Als uit de evaluatie een positief advies volgt, stellen de deelnemende leveranciers de nieuwe mogelijkheid tot uitwisseling tussen HAP’en en SEH’s breder beschikbaar. De opgedane ervaringen worden gebruikt om ook andere zorgaanbieders te ondersteunen bij het digitaliseren van de verwijzing van de HAP naar de SEH én om uiteindelijk tot een succesvolle landelijke uitrol te komen.

Openingsmanifestatie 2021
Wilt u op 17 juni 2021 ook naar de ICT&health Openingsmanifestatie? Entreekaarten zijn gratis maar op is écht op! Dus wacht niet en meld u snel aan.

Relined digitale zorg

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen