Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Tweede pilot thuisbehandeling hartfalen in Noord-Holland

Deze week zijn Noordwest Ziekenhuisgroep en zorgorganisatie Omring gestart met de tweede pilot voor het thuis behandelen van patiënten met hartfalen. De eerste pilot was alleen toegankelijk voor hartfalen patiënten na een ziekenhuisopname. Aan deze tweede pilot kunnen ook patiënten deelnemen die op de polikliniek onder behandeling zijn. Doel van de pilot is de ziekenhuisopnames te verkorten door de behandeling naar de thuissituatie te verplaatsen.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Patiënten met hartfalen bij wie de toestand verslechtert moeten normaliter voor langere tijd in het ziekenhuis opgenomen worden. Beide pilots van Noordwest Ziekenhuisgroep en Omring streven ernaar die opnametijd de verkorten en de behandeling thuis voort te zetten. De thuisbehandeling bestaat naast het via een infuus toedienen van medicatie ook uit verpleging en begeleiding.

Thuisbehandeling poliklinische patiënten

Voor de tweede pilot, die deze week startte, is ook een traject voor de poliklinische patiënten ontwikkeld. Het betreft patiënten waarbij vastgesteld wordt dat ze teveel vocht vasthouden en die daarvoor medicatie voorgeschreven krijgen. Wanneer die normale medicatie echter niet blijkt te helpen, dan kunnen deze patiënten ervoor kiezen om thuis verder behandeld te worden. De aanvullende medicatie wordt dan via een infuus thuis toegediend.

Zo wordt dan geprobeerd een ziekenhuisopname te voorkomen. Een ander voordeel van thuisbehandeling is een kleinere kans op het ontstaan van zogenoemde ziekenhuiscomplicaties. De zorgverleners van Noordwest en Omring die de thuisbehandeling en begeleiding uitvoeren zullen de patiënt twee keer per dag bezoeken.

In Nederland leiden ongeveer 240.000 mensen aan chronisch hartfalen. Door de coronacrisis is de zorg van ongeveer eenderde van patiënten met hartfalen noodgedwongen uitgesteld of afgezegd Daardoor is de noodzaak voor het zoveel mogelijk thuis kunnen behandelen van hartfalen fors gegroeid.

[email protected]

De pilot gaat naar verwachting twee tot drie maanden duren en is onderdeel van het zorgprogramma [email protected] De thuisbehandeling en zorg voor patiënten vinden plaats onder de verantwoordelijkheid van medisch specialisten. De uitvoeren van de zorg en behandelingen is in handen van gespecialiseerde verpleegkundigen van zorgorganisatie Omring en verpleegkundig specialisten van Noordwest.

Het zorgprogramma [email protected] is opgesteld om kwetsbare patiënten (veelal ouderen) zo kort mogelijk in het ziekenhuis te behandelen en opnames te voorkomen.

Openingsmanifestatie 2021
Wilt u op 17 juni 2021 ook naar de ICT&health Openingsmanifestatie? Entreekaarten zijn gratis maar op is écht op! Dus wacht niet en meld u snel aan.

NUANCE zorg

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen