'Uitwisseling medische gegevens taak voor overheid'

14 oktober 2021
Medische-Technologie
Overheid
Nieuws

Binnenkort publiceert de Patiëntenfederatie de resultaten van een onderzoek, gehouden onder 8300 deelnemers, over de uitwisseling van medische gegevens. De belangrijkste stelling van dat onderzoek 'De kwaliteit van zorg wordt beter als medische gegevens gemakkelijker kunnen worden uitgewisseld', wordt door 92 procent van de deelnemers onderschreven. Maar die uitkomst zal niemand echt verbazen, toch?

Actuele medische gegevens cruciaal

Zorgverleners moeten te allen tijde patiënten kunnen garanderen dat zij, gebaseerd op de meest actuele gezondheidsgegevens, passende zorg kunnen bieden. Die gegevens moeten de patiënt volgen, waar hij of zij ook zorg ontvangt, zo stelt Patiëntenfederatie Nederland in de position paper (pdf-link).

"Er moet een eind komen aan de vrijblijvendheid voor aanbieders om eigen oplossingen te kiezen. De overheid moet daarbij meer regie nemen. Standaardiseer het vastleggen en uitwisselen van medische gegevens en voer een discussie over toegang van digitaal minder vaardige burgers", aldus de federatie.

Er gaat nog te veel mis

Volgens de federatie zijn er ondanks alle efforts van de afgelopen jaren, nog altijd veel haperingen en belemmeringen als het gaat om het (elektronisch) uitwisselen van medische gegevens. In de position paper geeft de Patiëntenfederatie daar een aantal voorbeelden van.

  • De samenvatting van het medisch dossier bij de huisarts is in noodsituaties niet beschikbaar op de afdeling spoedeisende hulp van het ziekenhuis.
  • Zorgverleners zijn voor goede medicatieoverdracht nog vaak afhankelijk van de fax.
  • Bij een transfer van een patiënt naar een ander ziekenhuis, verpleeghuis of thuiszorg wordt het medische dossier uitgeprint en in de andere zorginstelling weer overgetypt, met extra werk en kans op fouten tot gevolg.
  • Dagelijks zijn er 179 geneesmiddel gerelateerde ziekenhuisopnames , waarvan er 75 vermeden hadden kunnen worden omdat bij een andere zorgverlener relevante medicatiegegevens aanwezig waren.

Om de problemen rondom (elektronische) uitwisseling van medische gegevens goed aan te pakken wil de Patiëntenfederatie dat de overheid de regie in handen neemt. Daarnaast stelt de federatie dat er eens standaard moet komen voor het vastleggen en uitwisselen van medische gegevens. "Voer een principiële discussie over toestemming als grondslag. Een (nog) niet beantwoorde of niet gestelde vraag om toestemming wordt nu uitgelegd als ‘nee’. Waarom niet als ‘geen bezwaar’?", aldus de federatie.