Search
Close this search box.
Search

UMC Utrecht behandelt duizendste patiënt met MR-Linac

Het UMC Utrecht heeft onlangs een bijzonder mijlpaal behaald. Sinds de ingebruikname van de eerste MR-Linac, in 2018, heeft het ziekenhuis inmiddels al 1000 patiënten middels deze innovatieve methode bestraald. Daarmee is het wel duidelijk dat deze manier van opereren zonder snijden in het UMC Utrecht onderdeel geworden is van de reguliere behandeling. De methode wordt ook bij steeds meer tumorsoorten ingezet.

In december van het afgelopen jaar werd bij het UMC Utrecht de derde MR-Linac in gebruik genomen. Het voornaamste voordeel van de MR-Linac is dat door het combineren van een bestralingsversneller met een diagnostische MRI-scanner de plaatsbepaling van de tumor een heel stuk nauwkeuriger wordt. Daardoor kan de tumor heel precies behandeld worden en wordt minder gezond weefsel bestraald.

“Ik heb al veel MRI’s gehad, maar dit is daar niet mee te vergelijken. Het duurt langer, ongeveer een uur. Gelukkig lag ik comfortabel op een matras, die speciaal op maat gemaakt wordt. Tijdens elke afspraak brengen ze alles eerst weer tot in detail in beeld, om daarna nauwkeurig te bestralen. Door die precisie is een hogere bestralingsdosis mogelijk. En je hebt minder restschade dan bij de oude manier van bestralen”, vertelt Jan uit Assen, de 1000ste patiënt die in het UMC Utrecht met de MR-Linac bestraald werd.

De MR-Linac innovatie

De uitvinding van de MR-Linac technologie was een doorbraak voor de bestraling van tumoren. Voor die tijd was niet mogelijk om tijdens de bestraling ook een MRI-scan te maken waarop de exacte plaats van de tumor bepaald kan worden. De bestralingsapparatuur verstoorde de MRI en de MRI verstoorde op haar beurt de bestralingsversneller.

Het proces en de belangrijkste voordelen van een bestraling met de MR-Linac op een rij:

  • Bij elke bestralingssessie liggen patiënten ongeveer 45 minuten in de MR-Linac.
  • Eerst worden MRI-beelden gemaakt; hierop ziet de radiotherapeut precies waar de tumor zit.
  • De uiteindelijke bestraling duurt maar een paar minuten.
  • Via de MR-Linac kan de tumor heel precies bestraald worden, terwijl gezond weefsel gespaard blijft.
  • Door de precisie en hoge dosis per keer zijn vaak minder bestralingen in totaal nodig.

“Door technische ontwikkelingen kunnen we steeds meer tumorsoorten behandelen met de MR-Linac. Dit behandelen doen we vrijwel altijd in het kader van wetenschappelijk onderzoek, zo kunnen we leren we van iedere behandeling. Onze behandelingen richten zich nu vooral op patiënten met een beperkte hoeveelheid ziekte zonder uitzaaiingen of met een beperkt aantal uitzaaiingen. In toekomstig onderzoek gaan we ook onderzoeken of radiotherapie als lokale behandeling meerwaarde biedt bij patiënten met ziekte die meer uitzaaiingen heeft. Dit in een combinatiebehandeling met chemotherapie of immunotherapie. Jan is de duizendste patiënt die wij behandelen op de MR-Linac, natuurlijk een mijlpaal, maar vooral het begin van een nieuwe standaard in de radiotherapie”, aldus radiotherapeut-oncoloog Martijn Intven van het UMC Utrecht.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
Volg jij ons al?