Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

UMC Utrecht gaat tumor gerichter bestralen met MR-linac

Het UMC Utrecht gaat kankerpatiënten op een nieuwe manier bestralen. In het academisch ziekenhuis is 20 jaar gewerkt aan de ontwikkeling van de nieuwe bestralingsmethode. Het resultaat is de MR-linac: een combinatie van een bestralingstoestel en een diagnostische MR-scanner.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

De zeer precieze beeldinformatie die de MR-linac geeft, helpt volgens het UMC Utrecht artsen om tumoren nog gerichter te bestralen. Daardoor wordt schade aan de omliggende gezonde weefsels verminderd. De eerste kankerpatiënten zijn hiermee in augustus gestart. De eerste volledige bestralingsserie is inmiddels succesvol afgerond.

Nieuwe generatie bestralingsapparaat

Volgens radiotherapeut oncoloog dr. Ina Jürgenliemk-Schulz is de MR-linac te zien als een nieuwe generatie bestralingsapparaat die artsen zal helpen tumoren beter te behandelen en schade aan het omgevende gezonde weefsel te verminderen. “Deze uitvinding is een mooie stap die de behandeling van kankerpatiënten ten goede zal komen met kans op betere tumorcontrole en betere kwaliteit van leven.”

Door de hoge precisie van de MR-linac is het mogelijk de dagelijkse bestralingsdosis te verhogen waardoor minder behandelingen nodig zijn en dat betekent minder bezoeken aan het ziekenhuis. Op dit moment worden voor verschillende tumoren schema’s ontwikkeld voor behandelingen met de MR-linac. Patiënten met lymfekliermetastasen in de onderbuik en in het bekken krijgen in het UMC Utrecht al behandelingen met de MR-linac aangeboden.

Andere vaardigheden personeel

De nieuwe behandelmethode vraagt wel om een nieuwe vaardigheid van het betrokken medisch personeel. Ze moeten met de MR-linac leren bestralen, waarbij er voor elke tumorsoort specifieke procedures zijn. Er wordt daarom gestaag gestart met een klein aantal patiënten.

In 2019 worden naar verwachting 300 patiënten behandeld en in 2020 ruim 1000. De volgende stap is om patiënten met veelvoorkomende tumoren -zoals in prostaat, endeldarm, borst en long- te behandelen met de MR-linac. Ook voor patiënten met minder vaak voorkomende tumoren worden MR-linac behandelingen voorbereid.

MR-linac ontwikkeld met Elektra

De MR-linac is ontwikkeld in samenwerking met het bedrijf Elekta. In Nederland staat de MR-linac als Elekta ‘Unity’ in het UMC Utrecht en in het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis. De MR-linac is vanuit het UMC Utrecht ontwikkeld door prof. dr. Jan Lagendijk en prof. dr. Bas Raaymakers. Samen met een team van artsen, fysici, laboranten, technici, bedrijfsleven en steun van subsidieverstrekkers STW, KWF, AD6 en ZonMw is de innovatie tot stand gekomen.

In de wereld zijn er zeven gerenommeerde instituten met Elekta en Philips als industriële partners, die de Utrechtse ontwikkeling geadopteerd hebben. Binnen dit MR-linac consortium wordt samengewerkt aan de brede klinische toepasbaarheid van de MR-linac en het verrichten van gemeenschappelijk medisch onderzoek.

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe de zorg haar toekomst implementeert? Wilt u deze mede inrichten, er invloed op uitoefenen en/of de relevante innovaties ervaren? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn na registratie gratis maar nu al beperkt beschikbaar! Dus wacht niet en 
meld u snel aan!

Openingsmanifestatie 2021
Wilt u op 17 juni 2021 ook naar de ICT&health Openingsmanifestatie? Entreekaarten zijn gratis maar op is écht op! Dus wacht niet en meld u snel aan.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen