Search
Close this search box.
Search

UMCG neemt eerste echosimulator in gebruik

Het UMC Groningen heeft, als eerste ziekenhuis in Nederland, een echosimulator in gebruik genomen. Deze wordt gebruikt als praktijksituatie-oefening voor artsen, verloskundigen en echoscopisten in opleiding. Met de simulator kan een andere, mogelijk betere, manier van het uitvoeren van echoscopisch onderzoek bij zwangere vrouwen aangeleerd worden. Dat kan bijdragen aan het beter herkennen van mogelijke afwijkingen bij een foetus.

Met de echosimulator kunnen, met behulp van een aantal beschikbare modules, diverse competenties getest worden. Zowel voor basaal echoscopisch onderzoek als het leren meten van een foetus en het vaststellen van uitgebreide diagnostiek naar aangeboren afwijkingen.

De simulator is ‘gevuld’ met een bibliotheek van geanonimiseerde voorbeeld echobeelden van zwangere vrouwen. Deze beelden zijn afkomstig van verschillende ziekenhuizen uit binnen- en buitenland. Het biedt zowel echoscopisten in opleiding als ervaren echoscopisten de mogelijkheid hun echoscopie vaardigheden uit te breiden.

Voordelen echosimulator

Een ander voordeel van de echosimulator is het feit dat hij altijd beschikbaar is. Daarvoor is hij op de echoscopie afdeling zelf geplaatst. Door het vernuftige ontwerp kunnen tijdens het oefenen gelijktijdig zowel de handelingen op de buik van de zwangere vrouw als de ligging van de baby bekeken worden.

Daarnaast betekent de komst van de simulator ook dat er minder zwangere vrouwen nodig zijn om op een gestructureerde manier echoscopisch onderzoek te leren uitvoeren.

Invoering 13-weken echo

De echo simulator is aangeschaft met het oog op de 13-weken echo die vanaf 1 januari 2021 ingevoerd wordt in Nederland. Het apparaat is echter ook geschikt voor het oefenen van de 20-weken echo. Daarvan worden er in Noord-Nederland jaarlijks zo’n 20.000 gemaakt. De invoering van de 13-weken echo’s, in 2021 dus, zal dat aantal fors groeien.

De ontwikkeling van echoscopie-apparatuur en -technieken staat bepaald niet stil. Zo werkt Philips met een aantal partners aan een techniek voor het maken van echo’s op afstand. In 2016 kondigde Samsung de komst aan van een diagnostische oplossing voor vrouwen die gebruikt kan worden voor de echoscopie bij baby’s en kankeronderzoek. En het aan het toepassen van 3D-beeldtechnologie wordt ook al volop gewerkt.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Volg jij ons al?