UMCU, ZGV gaan samenwerken bij thuisbeademing

3 september 2018
COPD
Samenwerking
Nieuws

Op vrijdag 31 augustus hebben de raden van bestuur van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) en Ziekenhuis Gelderse Vallei (ZGV) een samenwerkingsovereenkomst ondertekend voor de zorg van patiënten die langdurig moeten worden beademd. Deze patiënten worden doorverwezen naar Ziekenhuis Gelderse Vallei waar zij snel kunnen worden geholpen.

Soms moeten patiënten continu worden beademd. Dit zijn vaak mensen met ALS (spierziekte), COPD (longziekte), ernstig overgewicht of slaapapneu. Deze mensen moeten dan worden ingesteld op een beademingsapparaat dat thuis kan worden gebruikt. Op de intensive care (IC) in Ede worden zij, tijdens een ziekenhuisopname van enkele dagen, ingesteld op deze langdurige thuisbeademing. De IC van Ziekenhuis Gelderse Vallei werkt hiervoor nauw samen met het Centrum voor Thuisbeademing (CTB) van het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

Samenwerking thuisbeademing verkort wachtlijst

Prof. dr. Margriet Schneider, voorzitter raad van bestuur van het UMCU en drs. Mirjam van ’t Veld, voorzitter raad van bestuur van ZGV bekrachtigden 31 augustus de samenwerking met het ondertekenen van een overeenkomst. De samenwerking verkort de wachtlijst voor het instellen op thuisbeademing, patiënten kunnen snel terecht omdat er altijd een bed op de IC voor deze patiëntencategorie wordt gereserveerd. De ondertekening was onderdeel van een werkbezoek van de raad van bestuur van het UMCU aan Ziekenhuis Gelderse Vallei. Het Utrechtse bezoek maakte ook kennis met het DarmLeverCentrum, de afdeling Topsport en het voedingsconcept van Ziekenhuis Gelderse Vallei.

Effectieve thuisbehandeling mogelijk

Mensen die chronische beademing nodig hebben, kunnen deze behandeling effectief en veilig thuis krijgen. De patiënt kan daarbij op afstand via telemonitoring gevolgd en begeleid worden. Op jaarbasis wordt hiermee in vergelijking met opname in het ziekenhuis voor chronische beademing fors aan kosten bespaard, los van het voordeel voor patiënten die in de thuisomgeving kunnen blijven. Dat concludeerde verpleegkundig specialist Anda Hazenberg van het Centrum voor Thuisbeademing van het UMCG vorig jaar in haar proefschrift.

Initiatieven niet langer kleinschalig

Initiatieven voor thuisverzorging en monitoring – of zorg-op-afstand, zoals COPD InBeeld en Hartwacht, waren langere tijd vooral kleinschalig. Daan Dohmen, oprichter van FocusCura (oplossingen voor zorg-op-afstand), vertelt in een interview met ICT&health deze week dat deze fase nu echt voorbij is. Volgens Dohmen wordt Hartwacht onder meer al landelijk aangeboden via 15 locaties van het Cardiologie Centrum. Er zou al sprake zijn van geleidelijke opschaling naar duizenden gebruikers, in plaats van de enkele tientallen per pilot. Dohmen geeft verder aan dat FocusCura alleen al in de helft van alle ziekenhuizen wel actief is met een of andere vorm van thuismeting. Daaronder een proef met de Zuid-Hollandse Reinier Gaga Groep, waarbij het EPD van de drie aangesloten ziekenhuizen via het Zorgplatform van Chipsoft worden verbonden met thuiszorg-oplossingen van FocusCura. Het Haagse Haga Ziekenhuis heeft op basis hiervan nu een proef gestart met een tele-hartrevalidatieprogramma waarbij hartpatiënten op afstand begeleid worden.

Twee pilots zorg-op-afstand

Verder meldde recent het Groningse Martini Ziekenhuis dat het met twee pilots voor zorg-op-afstand begonnen is. Patiënten met COPD of hartfalen krijgen van het ziekenhuis thuis een tablet in bruikleen waarop ze dagelijks of wekelijks medische informatie over hun aandoening doorgeven aan het ziekenhuis. Stijgen die boven een individueel vastgestelde drempelwaarde, dan neemt het ziekenhuis via beeldbellen contact op met de patiënt. Zo kan in een vroeg stadium bijvoorbeeld medicatie worden aangepast om uiteindelijk ziekenhuisopname te voorkomen. Daarnaast verhoogt het de mate van zelfmanagement, het gevoel van veiligheid en de kwaliteit van leven van patiënten.   Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019 Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet te lang en meld u snel aan want op is op!