Search
Close this search box.
Search

UT-onderzoeker ontwikkelt heart-on-a-chip

Het aantal hartstilstanden, herseninfarcten en hartfalen verminderen en mogelijk in de toekomst zelfs voorkomen. Dat is het doel van het onderzoek ‘Harten kweken op een chip’. UT-onderzoeker Verena Schwach hoopt met dit onderzoek nieuwe en gepersonaliseerde medicatie te ontdekken voor een betere behandeling van hartritmestoornissen. Om het onderzoek te kunnen starten is 25.000 euro nodig dat ze met een crowdfundingsactie binnen hoopt te halen.

In Nederland leven bijna 400.000 mensen met boezemfibrilleren; de meest voorkomende hartritmestoornis. De impact van hartritmestoornissen is groot; het kan leiden tot een hartinfarct, herseninfarct of een hartstilstand.

Met het huidige onderzoek gebruikt Schwach generieke stamcellen om levende hartspiercellen te kweken op een chip. Schwach: “In ons lab maken we siliconenchips. Op deze chips kweken we levende hartspiercellen en wekken we met behulp van prikkels een hartritmestoornis op. Vervolgens onderzoeken we welke medicatie deze stoornissen kunnen stoppen.”

Voor het nieuwe onderzoek hoopt Schwach stamcellen van patiënten te gebruiken. Hierdoor is het mogelijk om levende hartspiercellen van een patiënt te kweken en te onderzoeken welke medicatie en behandeling het beste werkt bij de betreffende patiënt. “Het is mijn doel om gepersonaliseerde medicatie te vinden die hartritmestoornissen beter behandelen en de ernstige gevolgen ervan kunnen voorkomen.”

Organ-on-a-chip

Vorig jaar ontwikkelde Het Belgische onderzoeksinstituut Imec, actief op het gebied van nano-elektronica en digitale technologie, heeft een chip waarop cellen gekweekt kunnen worden tot menselijke orgaanstructuren, zoals het hart of hersenweefsel (organs-on-a-chip). Met organs-on-a-chip kunnen medicijnen sneller en grootschaliger getest worden, of er kunnen maatwerkbehandelingen op basis van gekweekte cellen van een patiënt mee ontworpen worden. Het Nederlandse Micronit werkte mee aan de chip.

De chip kan gebruikt worden om nieuwe medicijnen in vitro te testen. Hij telt ruim 16.000 elektrodes die zeer nauwkeurig signalen binnenin cellen en tussen cellen kunnen uitlezen en de cellen chemisch of elektrisch kunnen stimuleren, aldus Imec. De combinatie van de hoge nauwkeurigheid van de metingen, en de snelle doorlooptijd van de testen, maken de chip volgens het onderzoeksinstituut tot een game-changer die de ontwikkeling van nieuwe medicijnen enorm kan versnellen.

maarten

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?