UT, Siemens Healthineers komen met onderzoeks- en onderwijsprogramma

5 juni 2019
Samenwerking-Siemens-Utwente-Siemens
Samenwerking
Nieuws

Met dergelijke steeds vaker toegepaste slimmere en preciezere operatietechnieken kunnen meer patiënten beter worden behandeld en stijgt ook de efficiency en kwaliteit van de patiëntenzorg, aldus een gezamenlijke verklaring. Voorbeelden zijn lokale chemotherapie bij kankerpatiënten en (ablatie) therapieën binnen de oncologie en cardiologie.

Patiënten hebben volgens Siemens Healthineers en de UT veel baat bij een hightech-benadering. Zo verloopt de behandeling sneller, waardoor patiënten minder lang onder narcose zijn. Daarnaast treedt er minder bloedverlies op, omdat er kleinere sneetjes worden gemaakt. Dit draagt weer bij aan een sneller herstel en minder complicaties.

'Uniek simulatiecentrum'

Volgens Remke Burie, zakelijk directeur van het Technisch Medisch Centrum (UT), is het voor het programma op te zetten simulatiecentrum is uniek omdat het de ontwikkeling van nieuwe technieken combineert met trainingen voor medische professionals. Het Technisch Medisch (TechMed) Centrum is volgens Burie een broedplaats voor medici, technisch geneeskundigen en ingenieurs om samen te werken aan de allernieuwste operatie- en behandeltechnieken.

Kees Smaling, CEO Siemens Healthineers Nederland, schetst de samenwerking rondom het TechMed Centrum als een cruciale stap binnen al langer bestaande samenwerking met de UT. “Met het unieke research- en educatieprogramma ontstaan nieuwe inzichten en kunnen wij letterlijk samenwerken aan ontwikkelingen waar de patiënt baat bij heeft. De tijd is voorbij om in isolement per discipline een nieuwe medische technologie te ontwikkelen. Daarnaast biedt de TechMed Academy van het Centrum een unieke leeromgeving voor medische professionals. Met behulp van augmented en virtual reality kunnen zij oefenen en sneller leren van hun fouten. Zodat ze straks op een veilige manier in een ziekenhuis de nieuwe technieken kunnen toepassen.”

Healthineers levert OK-systemen

Siemens Healthineers levert voor de trainingsoperatiekamer aan de UT onder meer een robot-gestuurd beeldvormend systeem. Daarmee is vanuit elke positie een snelle 3D-beeldvorming van de patiënt mogelijk. De beelden van het systeem worden direct gekoppeld aan bijvoorbeeld nieuw te ontwikkelen operatierobots. Ook kunnen de beelden worden gebruikt om katheters, capsules en dergelijke te navigeren naar de juiste plek in het lichaam van de patiënt.

Verder wordt er een MRI-scanner in het TechMed Centrum geplaatst. Hiermee kan worden onderzocht hoe MRI bij bepaalde minimaal invasieve ingrepen een grotere rol kan spelen. De nu meestal gebruikte beeldvormende systemen in de OK maken nog gebruik van röntgenstraling. Dit heeft als nadeel dat pezen, spieren en zenuwen minder goed of niet in beeld kunnen worden gebracht. MRI-technologie zou deze beperkingen kunnen opheffen.

Meer onderzoek nodig

Er is volgens samenwerkingspartners wel meer onderzoek nodig hoe een dergelijke complexe techniek, in combinatie met nieuwe genavigeerde (deels robotische) instrumenten goed kan worden ingezet tijdens een medische ingreep. Daarvoor wordt volgens de UT verdere samenwerking gezocht met bedrijven die al veel expertise hebben op dit vlak.

In het simulatiecentrum van het Technisch Medisch Centrum worden naast het robot-gestuurd beeldvormend systeem en de MRI veel geavanceerde simulatoren gebruikt voor trainingen. Ook wordt onderzoek gedaan naar de meest adequate trainingsvormen en naar het meest optimale gebruik van deze nieuwe technologieën.

Het Technisch Medisch Centrum (TechMed Centrum) is een innovatiehub die moet bijdragen aan het verbeteren van de gezondheidszorg via gepersonaliseerde technologie. Het centrum heeft in de afgelopen 15 jaar volgens de UT een internationale positie verworven met opleidingen zoals Technische Geneeskunde, Biomedische Technologie en Gezondheidswetenschappen en door translationeel onderzoek binnen de domeinen variërend van medische beeldvorming, robotica, bioengineering, medische fysiologie tot health & wellbeing technologie.