Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
19 april 2017
Artikel delen

UZ Leuven geeft patiënten toegang tot medisch dossier met ‘mynexuzhealth’

Het UZ Leuven in België lanceert ‘mynexuzhealth’, een patiënten website en applicatie waarop patiënten hun medisch dossier kunnen inzien. Het AZ Groeninge uit Kortrijk en het AZ Diest hebben zich ook aangesloten. Gezamenlijk bieden de ziekenhuizen duizenden patiënten toegang tot de nieuwe website en applicatie. Het UZ Leuven schaalt met haar ontwikkelingen snel op en streeft ernaar om op den duur twintig ziekenhuizen van het Vlaamse Ziekenhuisnetwerk te koppelen aan ‘mynexuzhealth’.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Zorgprofessionals in het UZ Leuven merkten op dat patiënten steeds vaker naar hun persoonlijke medische dossier vroegen. Dit gebeurde veelal in het kader van juridische procedures, arbeidsongevallen of erfeniskwesties. Toegang werd verleend na goedkeuring van de hoofdgeneesheer en ombudsman, maar alleen op papier.

De website en applicatie ‘mynexuzhealth’ moet hier verandering in brengen. Samen met het AZ Groeninge en het AZ Diest zorgt het UZ Leuven er met deze ontwikkeling voor dat alle medische verslagen, zeven dagen na verandering, in te zien zijn door patiënten. De buffer van zeven dagen dient om de arts tijd te geven moeilijke diagnoses of elementen face to face uit te leggen.

Persoonlijker contact

Het UZ Leuven kan op ‘mynexuzhealth’ verslagen vanaf 15 augustus 2016 tonen. Patiënten zullen naast gespecialiseerde verslagen ook relevante documenten en berichten vinden. Zo zorgt een algoritme ervoor dat patiënten toepasselijke brochures ontvangen, op basis van zijn of haar gegevens. Dit moet het mogelijk maken patiënten gerichter te informeren.

Deze meer persoonlijke band met patiënten zal ook zijn impact hebben op artsen. Van hen wordt verwacht dat zij ander —meer helder— taalgebruik hanteren, want de patiënt leest mee. Opvallend genoeg toonde eerder onderzoek van promovendus Laura Visser aan dat zorgprofessionals juist geneigd zijn zich online meer professioneel te presenteren. Het zal dan ook interessant zijn om te zien of zich dit in het UZ Leuven op dezelfde manier gaat manifesteren.

Veiligheid garanderen

Het ziekenhuis heeft meer dan een jaar gespendeerd aan het ontwikkelen van de website en app. Veiligheidsredenen waren hiervoor de belangrijkste motivatie. Zo heeft het ziekenhuis gekozen voor een dubbele inlog: de patiënt heeft zowel een wachtwoord als code nodig, waarvan de laatste te verkrijgen is via een codekaartje of aparte app van het ziekenhuis. Intigriti, een Leuvense start-up die ethische hackers laat zoeken naar gaten in de beveiliging en die helpt te dichten, werd ingezet bij het testen van de veiligheid.

De patiënt speelt hier ook een rol: zij moeten op een zorgvuldige manier omgaan met de vrijgegeven data. Artsen hebben wel recht op zogenaamde ‘therapeutische exceptie’, wat inhoudt dat zij aan kunnen gegeven bepaalde verslagen niet te willen tonen. Dit is bijvoorbeeld aan de orde in de domeinen psychologie en psychiatrie.

Integratie van meetapps

Met het platform kunnen artsen patiënten op afstand volgen. Zo maken de app en website het mogelijk patiënten te vragen relevante vragenlijsten in te vullen. Het ziekenhuis verzamelt zo data, wat helpt bij het ontwikkelen van behandelprogramma’s voor chronisch zieke patiënten. Ter ondersteuning hiervan kent de app een integratie met de stappentellers en bloeddrukmeters van Fitbit en Google Fit.

Het grootste struikelblok van ‘mynexuzhealth’ is standaardisatie: data kan niet zomaar meeverhuizen naar een ander ziekenhuis. Voor de puur medische dossiers is dit wel mogelijk. Het UZ Leuven wilt dan ook minstens twintig ziekenhuizen aansluiten bij ‘mynexuzhealth’.

Openingsmanifestatie 2021
Wilt u op 17 juni 2021 ook naar de ICT&health Openingsmanifestatie? Entreekaarten zijn gratis maar op is écht op! Dus wacht niet en meld u snel aan.

Relined digitale zorg

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen