Veel patiënten nog niet benaderd voor elektronische gegevensuitwisseling

22 februari 2015
EPD
Patiënt
Nieuws
Elektronische gegevensuitwisseling heeft als doel de kwaliteit en doelmatigheid van de zorg te vergroten en de patiëntveiligheid te verbeteren. Het zogeheten ‘Landelijk Schakelpunt’ maakt het mogelijk om beveiligd en gestandaardiseerd medische gegevens uit te wisselen tussen zorgverleners zoals de huisarts en de apotheek. Dit is alleen mogelijk na expliciete toestemming van de patiënt. Sinds 2012 heeft ongeveer een derde van de Nederlandse bevolking hiervoor toestemming gegeven.

Toestemming voor het uitwisselen van gegevens is tot nu vooral gevraagd aan patiënten met chronische aandoeningen die meer gebruik maken van zorg, meer receptmedicatie gebruiken en ook meer aandoeningen rapporteren. Dit staat in een recente publicatie van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel) over het elektronisch uitwisselen van medische gegevens. Volgens Nivel zijn drie van de vier mensen die nog niet zijn gevraagd, wel bereid om toestemming te geven.

Uitwisselen medische gegevens
Op dit moment lijkt dus vooral de beperkte aanmelding van patiënten het uitwisselen van medische gegevens via het schakelpunt in de weg te staan. Zowel patiënten als zorgverleners zijn in de kern namelijk positief over het nut van elektronische gegevensuitwisseling. ‘Als zorgverleners zoeken naar informatie en deze niet vinden, wordt er geen meerwaarde ervaren. Een dergelijke negatieve ervaring kan ook de bereidheid van zorgverleners verminderen om zelf bij te dragen aan de vulling van het schakelpunt en toestemming te vragen aan hun patiënten. Zo kan een patroon in stand gehouden worden waardoor het omslagpunt van voldoende gebruik om meerwaarde te genereren nog niet wordt bereikt’, aldus Nivel.

De groep patiënten die expliciet geen toestemming heeft gegeven voor uitwisseling van gegevens is relatief klein. De belangrijkste reden om nee te zeggen is voor deze mensen de twijfel over hun privacy of omdat zij gevensuitwisseling (nog) niet nodig vinden.

Conclusie van het Nivel
Voordat meer zorgverleners het Landelijk Schakelpunt gaan gebruiken zullen eerst meer patiënten hun toestemming moeten geven. Daarvoor is wel nodig dat patiënten om toestemming wordt gevraagd.


Bron: NEN