Search
Close this search box.
Search

VGN verheugd over innovatiefonds gehandicaptenzorg

De inzet van technologie zou de gehandicaptenzorg vooruit helpen, maar momenteel wordt hier nog te weinig gebruik van gemaakt. Dat stellen VVD en D66. De politieke partijen willen daarom tien miljoen euro vrijmaken voor een innovatiefonds. De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) toont zich tevreden.

RTL schrijft dat deze kabinetsperiode tien miljoen euro moet worden geïnvesteerd in het fonds en dat al de helft daarvan is toegezegd. Het geld is overigens niet bedoeld om direct technologische ontwikkelingen te ondersteunen, maar om het bij elkaar brengen van kennis en ideeën. Nu wordt in de gehandicaptenzorg nog te vaak opnieuw het wiel uitgevonden, stelt D66-Kamerlid Vera Bergkamp.

Wie in aanmerking wil komen voor geld uit het fonds, moet kunnen aantonen dat de aangedragen ideeën de gehandicaptenzorg ook daadwerkelijk vooruit brengt. Zo moet duidelijk naar voren komen wat de toegevoegde waarde is voor zowel patiënt als zorgverlener en moeten plannen bovendien concreet zijn.

VGN: ‘concrete resultaten aangrijpen en laten zien’

De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) laat aan ICT&health weten zeer verheugd te zijn met het fonds. De organisatie lobbyde naar eigen zeggen al enige tijd voor meer bewustzijn rondom technologie in de gehandicaptenzorg.

“VGN ziet (slimme) technologie al heel lang als onderdeel van de oplossingen die we voor onze uitdagingen hebben, zoals personeelstekort. Het begint met kennis en expertise en kijken waar we gaan investeren”, zegt woordvoerder Johan van Ruijven.

Het balletje kwam in de politiek aan het rollen na eerste landelijke hackathon in de verstandelijk gehandicaptenzorg in april van dit jaar. die werd georganiseerd door het netwerk VG-Innovators. VG-Innovators is opgericht om innovatie binnen de verstandelijk gehandicaptenzorg naar een hoger niveau te tillen.

“We gaan nu concrete resultaten aangrijpen en meer onder de aandacht brengen. Oplossingen kunnen variëren van thuismonitoring tot de inzet van robotica. Er is veel technologie beschikbaar, maar vaak vereist dit technisch inzicht, met name voor complexe oplossingen zoals het exoskelet”, aldus Van Ruijven.

 

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en 
meld u snel aan want op is op!

Tom Xhofleer

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI ethiek Vici
Vici-beurs voor onderzoek naar ethische AI
Apple Vision Pro
Eerste operaties uitgevoerd met de Apple Vision Pro
app
Selfies helpen bij depressiedetectie
medische data
Health Data Space Amsterdam faciliteert (her)gebruik medische data
STAR-SHL
Laboratoriumgegevens op weg naar databeschikbaarheid
onderzoek
Analyse declaratiedata brengt zorg beter in beeld  
EHDS
Voorlopig politiek akkoord over EHDS
Innovatie zorgmedewerkers
Innovatie onderzoek gehandicaptenzorg, bestuurswisselingen en meer
paraatheid
Zo verhogen we onze pandemische paraatheid
Mayo Clinic
Nieuwe Solutions Studio wil katalysator zijn in zorgtransitie
Volg jij ons al?