Search
Close this search box.
Search

VGZ rolt online medicijnservice voor klanten uit

Klanten van zorgverzekeraar VGZ kunnen vanaf 1 januari 2022 gebruikmaken van een nieuwe online medicijnservice. Nadat tijdens de coronacrisis bleek dat steeds meer verzekerden hun eigen medicatie het liefst digitaal willen bestellen en thuis willen ontvangen, heeft VGZ besloten de online medicijnservice breed uit te rollen. De zorgverzekeraar wil zo het farmaceutische landschap een stuk digitaler en flexibeler maken.

De online medicijnservice van VGZ is bedoeld voor het online bestellen en (laten) bezorgen van medicijnen waarvoor de eigen huisarts een recept uitschrijft. Verzekerden hoeven dan niet meer zelf naar de apotheek te gaan. De medicijnen kunnen online via de computer of een app besteld worden. Vervolgens worden ze thuis bij de patiënt bezorgd. Uiteraard kunnen VGZ-klanten die dat willen hun medicijnen ook nog altijd op de traditionele wijze bestellen en zelf afhalen bij de apotheek.

“De online medicijnservice wordt een extra dienst voor onze leden. Ten eerste omdat zij dan, tijdens corona-tijd, niet de deur uit hoeven als ze dat niet willen. Maar ook omdat het voor mensen gewoon makkelijker is, zeker voor diegenen die gewend zijn om veel online te kopen”, vertelt Chief Health Officer Marjo Vissers van VGZ.

Samenwerking online medicijnservice

Op dit moment is Nederland, zeker vergeleken bij landen als de Verenigde Staten, nog relatief klein als het gaat om het online bestellen van medicijnen. Dat geldt in ieder geval voor medicijnen die door verzekeraars worden vergoed. Vlak voor het begin van de coronacrisis, in februari 2020, startten Etos en Thuisapotheek een pilot met het bestellen van medicijnen via de Etos+ app. Bij VGZ wordt momenteel ook nog maar een klein deel van alle medicijnen die vergoed worden, online besteld.

VGZ werkt voor de nieuwe online medicijnservice onder andere samen met De Nationale Apotheek. “Samen met VGZ willen we dit apotheekconcept groot maken. De basis blijft te allen tijde de registratie in het systeem van de apotheek. Er is persoonlijk advies bij de eerste uitgifte, we stemmen het medicijngebruik zo nodig af met de voorschrijver en we evalueren jaarlijks de chronische medicatie”, aldus Marc van Loenhout, directeur van De Nationale Apotheek.

Daarnaast werkt VGZ ook samen met MedApp. Zij helpen patiënten, met behulp van hun digitale diensten, met het dagelijkse en juiste gebruik van medicijnen. Dat gebeurt onder andere via een zogenoemde digitale ‘medicijnwekker’. Die zorgt er niet alleen voor dat patiënten herinnerd worden dat ze medicijnen moeten innemen, maar via de dienst wordt ook gemeld wanneer het tijd is om nieuwe medicijnen te bestellen. “Samen met VGZ gaan we het farmaceutische landschap een stuk verder digitaliseren en daardoor flexibeler maken”, vertelt Pit Janssen, apotheker en medeoprichter van MedApp.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?