Vijf bijzondere e-health projecten waaraan UT meewerkte

30 januari 2020
e-Health-UT
eHealth
Nieuws

Onderzoekers en studenten van de Universiteit van Twente (UT) werken al jaren mee aan de ontwikkeling van diverse (e-health) oplossingen voor de zorg. Ter gelegenheid van de e-healthweek die afgelopen maandag van start ging en nog tot morgen duurt laat de UT een aantal bijzondere e-health projecten de revue passeren.

De vijf e-health projecten waar onderzoekers en studenten van de UT aan meewerkten kenmerken zich door de diversiteit van zorggebieden waar ze voor bedoeld zijn. Het toont aan dat e-health bijna letterlijk voor elke tak van de zorg een meerwaarde en/of oplossingen kan bieden.

Fobieën, gezond eten en virtuele coaches

Neem bijvoorbeeld ZeroPhobia. Een app die samen met de Vrije Universiteit van Amsterdam ontwikkeld werd. Daarbij worden cognitieve gedragstherapie en Virtual Reality ingezet om zelf angsten, zoals hoogtevrees, te bedwingen. Zonder dat daarvoor een therapeut aan te pas hoeft te komen. Het enige dat je nodig hebt is je smartphone en een VR-houder, die al te koop zijn voor nog geen tien euro. De wetenschap dat de VR-omgeving die geprojecteerd wordt niet echt is, zorgt er voor dat gebruikers tijdens de zelfhulp therapie net dat stapje verder gaan dat nodig is om angsten te overwinnen.

Een compleet andere e-health toepassing is de Interactieve Dining Table. Door middel van ingebouwde sensoren en gekleurde LED's kan die tafel herkennen welk eten erop ligt en adviezen geven of het gezond is wat jij en je tafelgenoten eten. Daarmee geeft de tafel niet alleen inzicht in-, maar kan hij ook aanzetten tot een gezonder eetgedrag.

Council of Coaches is een virtueel concept voor de ouderenzorg dat mede ontwikkeld is met andere wetenschappelijke instellingen en zorginstellingen. Daarbij wordt door een team van autonoom functionerende virtuele coaches gezamenlijk een integraal plan rond de zorgbehoefte van de gebruiker gemaakt. Elke coach brengt zijn eigen kennis, persoonlijkheid en coachingsstijl in om ouderen aan te sporen tot een gezonde leefwijze.

Astma speelplaats en een stopmaatje

De laatste twee e-health innovaties hebben betrekking op een vervelende (kinder)ziekte en een ongezonde, verslavende gewoonte.

AIRplay is een interactieve speelplaats en thuismonitoring systeem voor kinderen met astma. Deze kinderen gaan langdurige fysieke inspanningen uit angst voor benauwdheid vaak uit de weg. AIRplay bestaat uit een app die via sensoren de activiteit monitort en beamers die interactieve spellen op de grond projecteren.

De UT werkte ook mee aan de ontwikkeling van Stopmaatje. Dit is een app die rokers die willen stoppen, bijstaat met tips en aanmoedigingen, afgestemd op de persoonlijke behoefte van de persoon.

Online cursus voor e-health projecten

In december ontwikkelde de faculteit BMS van de UT een online cursus, gericht op professionals in het veld, over e-health ontwikkeld. De cursus 'e-health: Combining Psychology, Technology and Health' is 9 december begonnen, maar via het FutureLearn-platform kun je ook nu nog meedoen. De UT is al geruime tijd een van de voorlopers als het gaat om de aandacht voor e-health bij de opleiding van zorgprofessionals.

De e-healthweek duurt nog tot en met 31 januari. In eerdere artikelen schreven we al over enkele van de activiteiten die door zorginstellingen in heel het land georganiseerd worden.