Search
Close this search box.
Search

Vijf IT-trends voor organisaties in 2016

Het einde van 2015 nadert en veel organisaties bekijken wat ze kunnen verwachten op IT-gebied in 2016. Technologische ontwikkelingen, zoals zelfrijdende auto’s, drones en slimme apparaten die zijn verbonden met het internet, veranderen hoe we leven en werken. Het maakt bedrijven en individuen steeds afhankelijker van betrouwbare digitale infrastructuren.

1. Iedereen kan ontwikkelaar zijn

De werkzaamheden van ontwikkelaars bestonden een aantal jaar geleden nog vooral uit het invoeren en beheren van data in een database. Drie jaar geleden verschoof de rol van ontwikkelaars meer naar die van een systeembeheerder. Zij werden verantwoordelijk voor het onderhoud, de configuratie en beveiliging van computersystemen en servers. Dit zorgde voor de opkomst van DevOps die de werkzaamheden van softwareontwikkelaars en andere IT-professionals samenbracht. Vandaag de dag kan iedereen ontwikkelaar zijn, omdat we apparaten die met het internet verbonden zijn eenvoudig kunnen coderen. Omdat technologieën als API’s  en IoT al bestaan en eenvoudig inzetbaar zijn, is het voor iedereen mogelijk om ontwikkelaar te worden.
 

2. Machines nemen IT-beslissingen

Een paar jaar geleden was IT nog afgebakend. De CIO beheerde verschillende werkstations en servers, maar dat veranderde snel. Er waren andere acties nodig, zoals back-up, meer opslag en verbeterde beschikbaarheid. Doordat de volledige infrastructuur moest worden beheerd, kwamen ‘decision-making support tools’ op. Denk hierbij aan de ontwikkeling van dashboards voor inzicht en controle op de IT-infrastructuur. Dankzij ‘machine-learning tools’ is het tegenwoordig zelfs mogelijk dat machines voorspellingen doen en beslissingen nemen op basis van deze dashboards. Het zal de kern van onze business totaal veranderen, omdat machines patronen kunnen ontdekken die een menselijke analist nooit kan vinden. Met behulp van business-partners kunnen organisaties hun infrastructuur uitbesteden, interne kosten verlagen en data analyseren met tools zoals IaaS, PaaS en SaaS.   
 

3. Bedrijven kunnen niet meer om personalisatie heen    

Veel bedrijven verzamelen al data van hun klanten of zetten Business Intelligence tools in om trends en patronen te ontdekken en processen te verbeteren. In 2016 wordt data-analyse nog vaker ingezet om snel beslissingen te nemen en gepersonaliseerde diensten te bieden. Met behulp van decision-making en machine-learning tools is het mogelijk om klanten één-op-één te benaderen met behulp van kennis over elke individuele klant en slimme, gerichte en geautomatiseerde acties te bepalen.
 

4. Internationale mogelijkheden veranderen continu

Er ligt steeds meer focus op het regelmatig (opnieuw) bepalen van de doelgroep; met name de internationale doelgroep. Om internationaal succesvol te zijn, dient onder andere rekening gehouden te worden met de ontwikkelingen binnen geopolitiek, lokale trends en economische groei. Zelfs tussen buurlanden kunnen grote verschillen zitten. Dit betekent dat verkoopplannen er heel anders uit komen te zien. Zo kan het zijn dat de focus maandag ligt op Finland en donderdag op China, omdat de politieke en economische ontwikkelingen erop wijzen dat dat de plekken zijn met groeipotentie. Snel aanpassen is dus essentieel om succesvol te zijn en blijven.
 

5. Internet of Things blijft ‘booming’

Draagbare apparaten die met het internet zijn verbonden generen waardevolle data. Zo kunnen fitnessbandjes doorgeven hoe het met iemands gezondheid is gesteld, hebben auto’s sensoren die rijgedrag monitoren en geven ‘slimme’ koelkasten aan wanneer de melk op is. Er zijn nu al verzekeraars die klanten een goedkopere premie aanbieden wanneer zij een kastje in hun auto plaatsen die monitort of ze veilig rijden. In 2016 zetten steeds meer bedrijven in op het Internet of Things en de mogelijkheden die dit hun organisatie biedt.  
 
Alberto Wieske, Business Developer bij OVH in Nederland: “2016 wordt een jaar van veel vernieuwingen en digitale uitdagingen. Om succesvol om te gaan met deze uitdagingen en competitief te blijven zullen steeds meer organisaties gebruikmaken van oplossingen omtrent cloud, PaaS, Internet of Things en big data. Het belang van betrouwbare IT-systemen zal daarom alleen maar groter worden.”

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
digitale veerkracht kort zorgnieuws
Digitale veerkracht, Kennispartner UMCU, bestuurswisselingen en meer
Duurzaam laryngoscoopblad
UMC Utrecht stapt over op herbruikbare laryngoscoopbladen
eHealth
Digitale receptionist Emma aan het werk gezet
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Volg jij ons al?