Search
Close this search box.
Search

Vijfde PGO-aanbieder krijgt MedMij-label

PGO-leverancier Quli heeft met succes het kwalificatie- en acceptatietraject van MedMij doorlopen. Het is daarmee de vijfde aanbieder van een persoonlijke gezondheidsomgeving die het MedMij-label krijgt. Dit label garandeert gebruikers van een PGO dat het voldoet aan standaarden en eisen op gebieden zoals gegevensuitwisseling, beveiliging en privacy.

Op 11 september worden zowel Quli als Selfcare en Medsafe door Ronald Gorter, voorzitter van het bestuur van Stichting MedMij, officieel gefeliciteerd met het doorlopen van het volledige traject. Van Selfcare en Medsafe werd begin augustus bekend dat ze het label gehaald hadden. Afgelopen april kregen Drimpy en Ivido als eerste PGO-aanbieders dit label.

Het MedMij-label bevestigt dat de PGO voldoet aan alle afspraken over uitwisseling van gegevens, die zijn vastgelegd in het MedMij Afsprakenstelsel. Hiermee is voor burgers en zorggebruikers een belangrijke stap gezet op weg naar eigen regie over de gezondheid, stelt MedMij. Een PGO kan mensen namelijk direct toegang geven tot al hun gezondheidsgegevens, van huisarts tot ziekenhuis. In de praktijk zal het nog meerdere jaren duren voordat dit het geval is, al hebben burgers van 2020 het wettelijke recht om digitaal inzage in al hun medische data te krijgen.

Aandacht voor PGO

In het komende nummer van ICT&health wordt in diverse artikelen aandacht besteed aan de ontwikkeling van het MedMij-afsprakenstelsel, de benodigde infrastructuur voor zorgaanbieders en het nut van een PGO voor niet alleen burgers, maar ook zorgprofessionals. Zo vertelt Peter van der Voort, intensivist in het OLVG, dat hij voor de medische professie vooral voordelen ziet. Een completer beeld van een patiënt biedt ook uitzicht op een betere behandeling., meent hij.

Het RZCC, aanspreekpunt voor zorgcommunicatie in de regio Zuidoost-Brabant, komt nog wel veel uitdagingen tegen, zo blijkt uit een ander artikel in ICT&health 4, dat eind augustus verschijnt. Zo is MedMij als afsprakenstelsel alleen nog niet afdoende om te komen tot de gewenste betere regie. Daarvoor is ook een betere onderliggende infrastructuur nodig.

MedMij-uitwisseling nog niet mogelijk

Omdat momenteel nog geen leverancier aan de zorgaanbiederskant het MedMij-label heeft, is het uitwisselen van gegevens op de MedMij-manier nog niet mogelijk, stelt MedMij. Naar verwachting zullen in de loop van dit jaar nog meer partijen het MedMij-label ontvangen, zowel leveranciers van PGO’s als die van de ICT-systemen van zorgaanbieders.

Mede hierdoor zal de hoeveelheid beschikbare medische gegevens in de PGO’s in eerste instantie nog beperkt zijn. De beschikbaarheid neemt gedurende de komende jaren toe, onder andere door de wettelijke verplichting (vanaf 2021 naar verwachting) voor zorgaanbieders om aan hun patiënten digitaal gegevens te kunnen verstrekken.

Verder is er inmiddels voor vrijwel alle sectoren in de zorg subsidie vrijgemaakt (ziekenhuizen, huisartsen en instellingen in de GGZ, care en geboortezorg) om gegevens gestandaardiseerd vast te leggen en te ontsluiten naar PGO’s. Ook zijn sommige gegevens nog niet beschikbaar omdat de informatiestandaarden nog in ontwikkeling zijn.

Meer systemen ontsloten

Quli – en ook andere PGO’s – ontsluiten al EPD’s, ECD’s en andere systemen, zo laat de PGO-aanbieder weten. Onder meer voor de ziekenhuizen met VIPP A2 is het mogelijk via pdf en xml (bluebutton) gegevens uit te wisselen. Daarnaast is het MedMij-label breder dan de gegevensuitwisseling, benadrukt Hans ter Brake van Quli. Het omvat onder meer NEN7510-certificering, penetratie-test en code-review. “Grote delen van het MedMij-label hebben dus ook betrekking op die andere vormen van verwerkingen door het PGO.”

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Hersenatlas
Zwaartekracht-subsidie voor hersenatlas en het lot van eiwitten
Aneurysma
Nieuwe betrouwbare methode om aneurysma’s te volgen
leerling-verpleegkundigen
Albert Schweitzer succesvol met behoud leerling-verpleegkundigen
Databeschikbaarheid
Betere zorg dankzij goede databeschikbaarheid
Woonomgeving
Empathische woonomgeving past zich aan bij wensen bewoners
Gegevens delen
Derde pilot proactief gegevens delen
Digitalisering expertisecentrum
Expertisecentrum bundelt kennis digitalisering en welzijn
wiel
Wiel zelf uitvinden hoeft niet, maar ontwikkel er wel op door
breuk
Virtual Fracture App slaat aan in Albert Schweitzer
monitor
E-healthmonitor signaleert stagnerende inzet digitale zorg
Volg jij ons al?