Virtual reality ingezet om patiënten met dwarslaesie te trainen

17 augustus 2016
Nieuws

Virtual reality wordt steeds vaker ingezet voor medische toepassingen, onder meer bij het vervangen van medicatie ter pijnbestrijding. Onlangs berichtten onderzoekers van het Radboudumc nog over het gebruik van VR om looptrainingen voor senioren in verband met valpreventie effectiever te maken.

Nu schrijft T-Mobile op zijn website over het gebruik van VR bij het trainen van patiënten met een dwarslaesie. Volgens de mobiele operator gaat het over onderzoek van wetenschappers uit onder meer de VS en Brazilië, uitgevoerd in 2014. De resultaten zijn recent gepubliceerd op de website van het tijdschrift Nature.

De betrokken wetenschappers werkten met acht patiënten tussen de 27 en 38 jaar. Zeven van hen waren compleet verlamd in hun perineum: zij hadden geen motorische of zintuiglijk gevoel in het onderste gedeelte van hun ruggenwervel (schaal A van de American Spinal Injury Association). De achtste patiënt bevond zich in schaal B (wel gevoel, geen motoriek). De patiënten werden een jaar lang onderzocht op een gebied waarbij geprobeerd wordt de motoriek te herstellen door middel van het meten van hersensignalen.

Aansturen avatar via hersensignalen

Bij één van de tests werd gebruik gemaakt van VR-omgeving waarin een patiënt zit en hij via hersensignalen een virtuele avatar aanstuurt. De patiënt kreeg zowel een visuele terugkoppeling, als een terugkoppeling die hij zou kunnen voelen. De proef werd ook uitgevoerd terwijl de patiënt rechtop stond.

De proefpersonen werden verder op verschillende manieren met lichaamsondersteuning getraind, bijvoorbeeld op een loopband en door een door de onderzoekers ontworpen robotpak. Later werden die functionaliteiten gecombineerd, zodat de patiënten op de loopband hun exoskelet door middel van hersensignalen konden besturen.

Alle patiënten voelden na 12 maanden verbeteringen op het gebied van pijnherkenning, aanrakingen en het vermogen om het eigen lichaam waar te nemen. De helft kwam zelfs in een lagere schaal van verlamming terecht. Zo ging de patiënt die in schaal B zat en drie patiënten uit schaal A naar C. De onderzoekers stellen in hun artikel voor Nature dat niet eerder een soortgelijk resultaat is geboekt op het gebied van herstel door middel van hersensignalen.