Virtuele assistent Ella4Life laat ouderen langer thuis wonen

23 juli 2018
Senior-gezondheidszorg
Samenwerking
Nieuws

Bedrijven, universiteiten en zorginstellingen uit Nederland, Polen, Roemenië en Zwitserland werken de komende drie jaar samen binnen het Europese AAL-Programma Ella4Life. Twee gevalideerde medische hulpmiddelen, Anne en Emma, worden gecombineerd tot slimme assistent Ella om ouderen te helpen zo lang mogelijk zelfstandig thuis te blijven wonen.

Ella4Life is een drie jaar lopend Europees samenwerkingsverband. Het heeft een subsidie van 1,9 miljoen euro. De basis wordt gevormd door de virtuele assistente ‘Anne’ van het bedrijf Virtask en ‘Emma’, het patiënt-zorgverlener communicatieplatform voor chronisch zieke patiënten van Medicine Men. Beide toepassingen worden gecombineerd met speciaal ontwikkelde sensortechnologie van de universiteit van Gdansk.

Virtuele assistenten begeleiden ouderen

De twee virtuele assistenten communiceren onderling en kunnen gebruik maken van elkaars sensoren, gebruikersinteractie en kennis van de gebruiker. Het doel is om ouderen beter te begeleiden in de fases van afnemende fysieke en cognitieve functies, waardoor zij langer in staat zijn in goede kwaliteit van leven thuis te wonen. Het project valt binnen het Active & Assisted Living (AAL) programma van de EU. In Nederland worden de activiteiten begeleid door financieringsinstituut ZonMW. Behalve buitenlandse kennispartners als Ana Aslan International Foundation (Roemenië) en het Zwitserse iHomeLab van de universiteit van Luzern, zijn twee Nederlandse partners bij het consortium betrokken. Livelife voorziet de deelnemers van een Nederlands fieldlab. Zilveren Kruis, vertegenwoordigd door Jeroen Kemperman, helpt bij de ontwikkeling van verdienmodellen.

Ondersteuning op tablet, smartphone

Ella4Life ondersteunt ouderen thuis op een tablet en onderweg op een smartphone en/of smartwatch. Gebruikers moeten zo meer zelfvoorzienend worden en minder afhankelijk van zorgverleners zijn, wat naar verwachting zal resulteren in kostenvermindering en hogere effectiviteit van de interventie. Dennis Kleinbussink, projectleider Ella4Life: “We zijn er van overtuigd dat de combinatie van deze systemen in Ella4Life de levenskwaliteit van zowel de eindgebruikers als de verzorgers zal verbeteren.”

Over Anne en Emma

Anne is een virtuele assistent voor ouderen en mensen met fysieke of mentale beperkingen. Zij kan ingezet worden bij beginnende dementie, vereenzaming en/of depressie. Verder kan zij helpen bij het voorkomen van ondervoeding en uitdroging, en ervoor zorgen dat valincidenten van ouderen eerder opgemerkt worden. Anne is ontwikkeld door Virtask en al ingezet in diverse projecten. Emma is een klasse I CE gecertificeerd medisch hulpmiddel dat is ingezet voor patiënten met een chronische ziekte en/of met COPD. Emma ondersteunt gebruikers om zijn/haar medicatie goed in te nemen, om meer te bewegen en af te vallen, om de bloeddruk te meten en te monitoren en meer gezondheidsgegevens bij te houden of herkennen, zoals slaap, atriumfibrillatie en hartslag. Oscar van Dijk, CEO van Medicine Men, verwacht dat de stap van een app of beeldscherm naar een sprekende, begrijpende, meerdere talen sprekende avatar het Emma platform gebruiksvriendelijker en bereikbaar maakt voor een veel grotere groep mensen, vooral ouderen. Consortium Partners:
  • Virtask B.V. (Nederland)
  • Medicine Men B.V. (Nederland)
  • iHomeLab van de University of Applied Sciences and Arts van Luzern (Zwitserland)
  • Zilveren Kruis (Nederland)
  • Livelife B.V. (Nederland)
  • Gdańsk University of Technology (Polen)
  • Muflon Sp. z o.o. (Polen)
  • Ana Aslan International Foundation (Roemenië)
  • Vicino Luzern (Zwitserland)

Over AAL

AAL is een gezamenlijk financieringsprogramma waar 13 landen aan deelnemen, onder meer Spanje, Italië, Oostenrijk, Zwitserland, Noorwegen, Roemenië, Polen en Slovenië. Samen ontwikkelen deze landen projecten om tijdig in te spelen op demografische ontwikkelingen zoals vergrijzing. Het AAL-programma moet er voor zorgen dat innovatieve, op ICT gebaseerde, oplossingen voor ouderen en hun omgeving ontwikkeld én op de markt gebracht worden. Dit zijn vaak combinaties van producten en diensten die de kwaliteit van leven verbeteren en ouderen in staat stellen zo lang mogelijk zelfstandig te wonen en te leven, ook als ze last krijgen van lichamelijke en/of geestelijke beperkingen.