Search
Close this search box.
Search

Virtuele coaches moeten ouderen tot betere gezondheid stimuleren

De Universiteit Twente en Roessingh Research & Development (RRD) ontwikkelen samen met partners uit diverse Europese landen een virtueel team van gezondheids- en leefstijlcoaches, ondersteund door slimme kunstmatige intelligentie, dat de gebruiker motiveert tot een gezonde levensstijl: de Council of Coaches.

Met de coaches wordt vooral gemikt op senioren. De insteek is dat het ouder worden gaat vaak gepaard met beperkingen. Preventie en een gezonde levensstijl zijn essentieel om de negatieve gevolgen hiervan te beperken. Kunstmatige intelligentie kan daarin een belangrijke bijdrage leveren. Elke Coach in de Council of Coaches is gespecialiseerd in een domein.

Aansporen tot gezonde activiteiten

De virtuele coaches voeren een aantal activiteiten uit:

  • Zij proberen als team de gebruiker aan te sporen tot gezonde activiteiten, zowel fysieke als mentaal.
  • Zij informeren over goede voeding en het belang van sociale activiteiten.
  • Daarnaast hebben de coaches elk individueel contact met de gebruiker om hem te begeleiden in een gezondere levensstijl.

De gebruiker kan op zijn beurt op elk moment een teamvergadering met de professionals in het leven roepen als hij hulp nodig heeft of gemotiveerd wil worden. De coaches informeren deze gebruiker via computer, telefoon en of tablet over gezondheids- en welzijnsvraagstukken, waarbij ze zowel met elkaar als met de gebruiker communiceren.

Doordat de gespecialiseerde teamleden samenwerken, ontstaan er veel mogelijkheden waarop de gebruiker ondersteund kan worden om diens gezondheid te verbeteren. “Een gebruiker die actief aan de slag gaat met zijn virtuele coaches zal het meest effect merken,” aldus Harm op den Akker, projectleider bij RRD. “Maar zelfs passieve gebruikers die zich niet actief mengen in de discussies met de virtuele coaches krijgen informatie en motivatie mee die mogelijk tot gedragsverandering leiden, omdat ze toch de discussies tussen de virtuele coaches over hun situatie en gedrag meekrijgen.

AI voor realistisch functioneren

Om het team zo realistisch en goed mogelijk te laten functioneren, wordt slimme kunstmatige intelligentie ingezet. De coaches reageren op een zo persoonlijk mogelijke manier op de gebruiker, door gebruik te maken van een ‘holistisch model’ dat het gedrag van de gebruiker analyseert. Verder wordt gebruik gemaakt van zowel sensoren in de leefomgeving als op het lichaam van de gebruiker die zo onzichtbaar en comfortabel beloven te zijn. De invloed van de combinatie van coaches moet daardoor groter dan bij een enkele coach.

De Council of Coaches wordt in eerste instantie toegepast bij een groep ouderen die te maken hebben met leeftijd gerelateerde beperkingen. Ook wordt gewerkt met een groep gebruikers met diabetes type 2 en chronische pijn.  

De Universiteit Twente is projectcoördinator voor het drie jaar durende project, waarin naast  Roessingh Research and Development (RRD) ook het Danish Board of Technology Foundation (Denemarken), Université Pierre et Marie Curie, Paris 6 (Frankrijk), University of Dundee (Verenigd Koninkrijk), Universitat Politècnica de València (Spanje) en Innovation Sprint (België) deelnemen. Het project heeft een bijdrage toegekend gekregen uit het Europese Horizon2020-programma.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
Volg jij ons al?