Search
Close this search box.
Search

Virtuele techniek helpt bij berekenen vernauwing kransslagader

In het Hartcentrum van het Maasstad Ziekenhuis kan met een nieuwe (onderzoeks)techniek worden bepaald in welke mate bloedvaten rondom het hart, de kransvaten, vernauwd zijn. Daarbij wordt een virtuele FFR-analyse – een computer 3D model – van het hart gemaakt door het bedrijf HeartFlow.

Het 3D-model wordt gemaakt met behulp van een FFR-meting en op basis van een speciale CT-scan (CT-coronair angiografie), die het ziekenhuis naar hen opstuurt. Met de nieuwe techniek kunnen vernauwingen beter in kaart worden gebracht en kan een gerichter behandelplan worden opgesteld voor de patiënt.

Uit onderzoek is gebleken dat de virtuele FFR-analyse, samen met andere beschikbare gegevens over de patiënt, een vollediger en preciezer beeld geeft van de toestand van de kransvaten. Daarnaast is gebleken dat de virtuele FFR-analyse, samen met andere beschikbare gegevens over de patiënt, een vollediger en preciezer beeld geeft van de toestand van de kransvaten.

Lagere kosten, minder risico

Ook vermindert de nieuwe techniek de kosten met 26 procent in vergelijking met de huidige behandelmethoden om een diagnose te stellen bij patiënten met een verdenking op een coronaire hartziekte (vernauwing van de kransvaten). Verder wordt de patiënt minder blootgesteld aan radioactieve straling en is er minder kans op complicaties omdat er bij de nieuwe techniek minder onderzoeken nodig zijn om een diagnose te stellen.

 

FFR-analyse Maasstad Ziekenhuis ICT&health
cardiologen Martin van der Ent (links) en Tobias Bruning (rechts) bespreken de virtuele FFR-analyse. (beeld Maasstad Ziekenhuis)

 

Het Maasstad Ziekenhuis was in 2007 het eerste niet-academische ziekenhuis dat startte met CT-coronair angiografie. In nauwe samenwerking tussen de afdelingen Cardiologie en Radiologie worden in het Maasstad Ziekenhuis jaarlijks ongeveer 850 van genoemde CT-scans gemaakt.

Meer VR bij Maasstad Ziekenhuis

Het Maasstad Ziekenhuis kwam deze maand nog met het nieuws naar buiten dat het in samenwerking met KWF kankerbestrijding en het bedrijf SyncVR een oplossing heeft ontwikkeld waarmee Oncologiepatiënten en hun naasten een interactieve een gezamenlijke VR-beleving ondergaan. Zo kan er bijvoorbeeld een virtuele wandeling over het strand gemaakt worden, een race over het circuit of een tour door New York.

 

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en 
meld u snel aan want op is op!

Tom Xhofleer

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Digitalisering expertisecentrum
Expertisecentrum bundelt kennis digitalisering en welzijn
wiel
Wiel zelf uitvinden hoeft niet, maar ontwikkel er wel op door
breuk
Virtual Fracture App slaat aan in Albert Schweitzer
monitor
E-healthmonitor signaleert stagnerende inzet digitale zorg
Alain-Labrique_bewerkt kopie
Digitale technologie is enabler voor duurzame zorg
shutterstock_317554598 kopie
Vergroten digitale patiëntbetrokkenheid zorgt voor gestroomlijnde workflows
um_mumc
Soms moet je eerst even uitzoomen om echte stappen te zetten
domotica-ouderen_Midjourney kopie
Cybercrimineel focust zich vaker op zorgleverancier
Big,Data,Ai,Coding,Screen,For,Asian,Future,Health,Care
Zorgtechnologie is voor iedereen
Mid adult female doctor reviews patient records on desktop PC
NEN 7540, signed, sealed and delivered!
Volg jij ons al?