Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Virtuele techniek helpt bij berekenen vernauwing kransslagader

In het Hartcentrum van het Maasstad Ziekenhuis kan met een nieuwe (onderzoeks)techniek worden bepaald in welke mate bloedvaten rondom het hart, de kransvaten, vernauwd zijn. Daarbij wordt een virtuele FFR-analyse – een computer 3D model – van het hart gemaakt door het bedrijf HeartFlow.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Het 3D-model wordt gemaakt met behulp van een FFR-meting en op basis van een speciale CT-scan (CT-coronair angiografie), die het ziekenhuis naar hen opstuurt. Met de nieuwe techniek kunnen vernauwingen beter in kaart worden gebracht en kan een gerichter behandelplan worden opgesteld voor de patiënt.

Uit onderzoek is gebleken dat de virtuele FFR-analyse, samen met andere beschikbare gegevens over de patiënt, een vollediger en preciezer beeld geeft van de toestand van de kransvaten. Daarnaast is gebleken dat de virtuele FFR-analyse, samen met andere beschikbare gegevens over de patiënt, een vollediger en preciezer beeld geeft van de toestand van de kransvaten.

Lagere kosten, minder risico

Ook vermindert de nieuwe techniek de kosten met 26 procent in vergelijking met de huidige behandelmethoden om een diagnose te stellen bij patiënten met een verdenking op een coronaire hartziekte (vernauwing van de kransvaten). Verder wordt de patiënt minder blootgesteld aan radioactieve straling en is er minder kans op complicaties omdat er bij de nieuwe techniek minder onderzoeken nodig zijn om een diagnose te stellen.

 

FFR-analyse Maasstad Ziekenhuis ICT&health
cardiologen Martin van der Ent (links) en Tobias Bruning (rechts) bespreken de virtuele FFR-analyse. (beeld Maasstad Ziekenhuis)

 

Het Maasstad Ziekenhuis was in 2007 het eerste niet-academische ziekenhuis dat startte met CT-coronair angiografie. In nauwe samenwerking tussen de afdelingen Cardiologie en Radiologie worden in het Maasstad Ziekenhuis jaarlijks ongeveer 850 van genoemde CT-scans gemaakt.

Meer VR bij Maasstad Ziekenhuis

Het Maasstad Ziekenhuis kwam deze maand nog met het nieuws naar buiten dat het in samenwerking met KWF kankerbestrijding en het bedrijf SyncVR een oplossing heeft ontwikkeld waarmee Oncologiepatiënten en hun naasten een interactieve een gezamenlijke VR-beleving ondergaan. Zo kan er bijvoorbeeld een virtuele wandeling over het strand gemaakt worden, een race over het circuit of een tour door New York.

 

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en 
meld u snel aan want op is op!

Openingsmanifestatie 2021
Wilt u op 17 juni 2021 ook naar de ICT&health Openingsmanifestatie? Entreekaarten zijn gratis maar op is écht op! Dus wacht niet en meld u snel aan.

KPN Zorgdomotica

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen