Search
Close this search box.
Search

Voortaan nauwkeuriger meldingen via CoronaMelder

CoronaMelder moet voortaan beter werken met behulp van een nieuwe versie van het zogeheten Google Apple Exposure Notification (GAEN) framework. De app wordt zo nauwkeuriger in het sturen van besmettingsmeldingen, meldt het ministerie van VWS. De app gebruikt het framework om ontmoetingen te detecteren via bluetooth. Gebruikers kunnen een melding ontvangen als ze in contact zijn geweest met iemand die achteraf besmet bleek.

Onderzoek in opdracht van VWS toont aan dat met de nieuwe versie van het raamwerk de app beter kan bepalen of gebruikers een melding moeten ontvangen. Google en Apple hebben het raamwerk vorig jaar ontwikkeld. Het dient als een algemeen notificatiesysteem dat het mogelijk maakt dat bluetooth op de achtergrond altijd blijft draaien voor corona-apps zoals CoronaMelder.

De nieuwe versie van het framework maakt het mogelijk om gebruikers die op één dag meerdere keren in contact zijn geweest met een besmet persoon een melding te sturen, als deze contactmomenten bij elkaar opgeteld langer zijn dan 15 minuten. Op dit moment stuurt CoronaMelder alleen meldingen wanneer een afzonderlijk contactmoment aaneengesloten langer dan 15 minuten is.

Onterechte meldingen CoronaMelder

Eerder waren er berichten van gebruikers over onterechte meldingen. Daarbij zou er sprake zijn van signalen die door muren en vloeren waren gegaan. Het onderzoek heeft daarom specifiek gekeken naar de invloed van dit soort obstakels op de sterkte van het bluetooth-signaal. Hieruit blijkt dat obstakels het bluetooth-signaal aanzienlijk verzwakken in verhouding tot signalen in open ruimtes, maar niet helemaal wegnemen.

Door CoronaMelder nu aan te sluiten op de nieuwe versie van het framework kan CoronaMelder beter onderscheid maken bij obstakels, stelt minister De Jonge van VWS. Besmettingsmeldingen uit de app worden zo betrouwbaarder. “Met de nieuwe versie van het framework kan CoronaMelder een nog betere bijdrage leveren aan het opsporen van besmettingen en het indammen van het virus. We vinden meer en eerder besmette personen.”

CoronaMelder wordt vanaf 17 mei automatisch geüpdatet, waarna de app de nieuwe GAEN-technologie gebruikt. De app-gebruiker hoeft hier zelf geen actie voor te ondernemen. Vergelijkbare notificatieapps uit landen als het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Zwitserland zijn ook aangesloten op de laatste versie van het framework.

Opschorten meldingen wegens lek

VWS zette meldingen via CoronaMelder eind april enkele dagen stop toen bleek dat er een kwetsbaarheid zat in de Android-versie van het raamwerk. Via het lek kon vastgesteld worden of de eigenaar van een telefoon met de CoronaMelder-app besmet was en met welke telefoons van besmette personen contact was geweest. Nadat een patch van Google de kwetsbaarheid succesvol bleek op te lossen, werden de meldingen op 1 mei hervat.

Lees hier het volledige onderzoek naar het nieuwe GAEN-framework.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Digitalisering expertisecentrum
Expertisecentrum bundelt kennis digitalisering en welzijn
wiel
Wiel zelf uitvinden hoeft niet, maar ontwikkel er wel op door
breuk
Virtual Fracture App slaat aan in Albert Schweitzer
monitor
E-healthmonitor signaleert stagnerende inzet digitale zorg
Alain-Labrique_bewerkt kopie
Digitale technologie is enabler voor duurzame zorg
shutterstock_317554598 kopie
Vergroten digitale patiëntbetrokkenheid zorgt voor gestroomlijnde workflows
um_mumc
Soms moet je eerst even uitzoomen om echte stappen te zetten
domotica-ouderen_Midjourney kopie
Cybercrimineel focust zich vaker op zorgleverancier
Big,Data,Ai,Coding,Screen,For,Asian,Future,Health,Care
Zorgtechnologie is voor iedereen
Mid adult female doctor reviews patient records on desktop PC
NEN 7540, signed, sealed and delivered!
Volg jij ons al?