VR-project moet sociaal isolement brandwondenpatiënten voorkomen

19 februari 2018
VR-brandwonden
Patiënt
Nieuws
Vanwege infectiegevaar liggen patiënten met ernstige brandwonden langdurig op een geïsoleerde kamer van één van de drie Nederlandse brandwondencentra (Groningen, Beverwijk en Rotterdam). Het contact met hun normale leefomgeving verdwijnt en vereenzaming dreigt. Met de inzet van VR streven de brandwondencentra en de Nederlandse Brandwonden Stichting er naar om  brandwondenpatiënten ook tijdens de opname deel uit te maken van hun eigen leefomgeving en belangrijke levensmomenten die zij anders zouden moeten missen. Patiënten moeten zich hierdoor minder eenzaam voelen en sneller en beter herstellen van deze ingrijpende behandeling.

VR, AR steeds vaker ingezet

VR, AR (augmented Reality) en combinaties er van worden steeds vaker ingezet in de zorg. Om ouderen te helpen bij een valtraining, om angststoornissen of depressies te behandelen, ter afleiding in het kader van pijnbestrijding, bij voorlichting of om te ondersteunen bij opleiding of training van zorgprofessionals. [caption id="attachment_20622" align="aligncenter" width="570"]Voor opleidingsdoeleinden lijkt VR (evenals augmented reality – AR) al veelvuldig een praktisch nut te hebben. Voor opleidingsdoeleinden lijkt VR (evenals augmented reality – AR) al veelvuldig een praktisch nut te hebben.[/caption]   De betrokken partijen noemen het VR-project in de brandwondenzorg echter uniek, omdat onderzoek naar de effecten van de technologie gecombineerd wordt met de implementatie in de brandwondencentra. Door de toepassing in de praktijk te onderzoeken, moet wetenschappelijk aangetoond worden hoe Virtual Reality optimaal ingezet kan worden. De Nederlandse Brandwonden Stichting verwacht dat dit onderzoek als katalysator dient voor een brede toepassing van Virtual Reality in de zorg.

Tijdelijke thuisbeleving

  De VR-technologie moet patiënten een tijdelijke thuis-beleving en sociale steun bieden. De technologie moet hen helpen bij een aantal zaken:
  • Doorbreken van het isolement waardoor zij emotioneel minder lijden.
  • Vergroten van gevoel van welzijn gedurende geïsoleerde opname in het brandwondencentrum.
  • Ervaren van een positieve vorm van controle en zelfredzaamheid, omdat de patiënt zelf kan bepalen wanneer hij of zij virtueel ‘even naar huis’ kan.
  • Versnellen van het herstel,
  • Verbeteren van re-integratie na langdurig verblijf in een brandwondencentrum.

Technologie afgestemd op behoefte patiënt

De gebruikte technologie is in samenwerking met Brandwondencentrum Groningen Martini Ziekenhuis ontwikkeld en afgestemd op de behoefte van brandwondenpatiënten. Een van de praktijkproeven was de bruiloft van Madelon Klok. Haar vader werd kort voor haar bruiloft opgenomen in het brandwondencentrum in Groningen, waardoor hij niet aanwezig zou kunnen zijn op haar bruiloft. Er werd een VR-camera in de trouwzaal geplaatst en de vader kreeg een VR-bril op. Tijdens de opgezette live-stream tussen trouwzaal en het brandwondencentrum Groningen, kon hij als vader van de bruid toch ‘aanwezig’ zijn bij dit belangrijke moment.  Maandag 19 februari wordt tijdens het jaarlijkse VriendenLoterij Goed Geld Gala de cheque voor het VR-project officieel overhandigd aan de Nederlandse Brandwonden Stichting.