Vraag naar e-health experts groeide met 70 procent afgelopen jaar

20 juni 2018
Students in computer class
eHealth
Nieuws
De ontwikkeling van e-health toepassingen wordt gezien als een manier om de toenemende werkdruk in de zorgsector draagbaar te houden door tijd vrij te maken voor meer kwalitatieve, persoonsgerichte zorg. Zo liet minister Bruno Bruins eerder dit jaar in een kamerbrief weten dat hij e-health ziet als een manier om de als hoog ervaren werkdruk van huisartsen terug te dringen. Ook moet e-health de medisch-specialistische zorg betaalbaar houden, bijvoorbeeld door vormen van monitoring naar de thuissituatie te verplaatsen. Volgens Joblift blijkt het niet eenvoudig om gekwalificeerd personeel met e-health kennis te vinden. Er wordt veelal naar hoogopgeleide werknemers gezocht en vacatures zijn niet snel vervuld. Bij zowel grote bedrijven als startups groeit de vraag naar personeel dat zich expert op e-health gebied mag noemen.

Kennis van zorg en ICT gevraagd

Behalve kennis van de zorgsector komt er bij de ontwikkeling van e-health producten ICT-expertise kijken. E-health innovatie bevindt zich daarmee op een raakvlak van twee sectoren die al geruime tijd moeite hebben om personeel te vinden. Uit de analyse van Joblift bleek dat vacatures op e-health gebied gemiddeld 53 dagen online stonden, wat betekent dat ze 13 procent langer onvervuld bleven dan de gemiddelde Nederlandse vacature. Er wordt bovendien hoogopgeleid personeel gevraagd, wat blijkt uit het feit dat voor 93,8 procent van de e-health vacatures een HBO-diploma of WO-diploma wordt gevraagd. Daarnaast is voor meer dan een kwart van de vacatures vloeiend Engels gewenst. Er wordt in de eerste plaats gezocht naar softwareontwikkelaars en web developers: bijna 32 procent van de vacatures zijn voor ICT’ers. Daarnaast is er veel vraag naar accountmanagers. Ook worden er PhD-posities aan verschillende universiteiten en het Trimbos instituut aangeboden die gericht zijn op E-health, een verdere duiding dat de sector veelal naar hoogopgeleide werknemers op zoek is.

Meeste vacatures bij grote organisaties

Grote instituten zoals Universiteit Twente en het UMCG in Groningen schreven de meeste vacatures uit met een vraag naar e-health expertise. Iets dat volgens Joblift wellicht in de lijn der verwachting ligt, gezien de hoge kosten die komen kijken bij de ontwikkeling van innovatie in de gezondheidszorg. Toch werd 40 procent van de vacatures uitgeschreven door bedrijven met minder dan 50 werknemers. Daarnaast heeft de regering begin dit jaar nog 12 miljoen in startups binnen de sector geïnvesteerd om deze impuls verder te stimuleren. Ook is er 105 miljoen euro beschikbaar voor zorginnovaties bij zowel startups als gevestigde bedrijven. Het vacature-aanbod bij startende en kleine ondernemingen in de sector steeg in de afgelopen 12 maanden met 31% procent ten opzichte van de daarop voorafgaande periode. Wilt u ook meer weten over zinvolle zorginnovaties én de implementatie daarvan? Kom op 22 juni dan naar de ICT&health World Conference. Honderden zorgprofessionals delen hier hun ervaringen en krijgen via kennissessies inzichten, antwoorden, handvatten én de beste voorbeelden! Wilt u ook aanwezig zijn? Reserveer nu het nog kan dan hier uw (voor de zorg gratis) entreekaart. (op is echt op).