Search
Close this search box.
Search

VUmc en AMC kiezen Agfa voor beeld

Agfa HealthCare gaat de Amsterdamse ziekenhuizen Vrije Universiteit Medisch Centrum (VUmc) en Academisch Medisch Centrum (AMC) een VNA (Vendor Neutral Archive) en een organisatiebreed workflowsysteem (PACS2) voor beelden leveren.

De gunning valt onder het EVA-project, een samenwerkingsverband tussen de twee ziekenhuizen voor de realisatie van het nieuwe elektronisch patiënten dossier, inclusief beeldmanagement. In een eerste fase implementeert het VUmc het VNA en de PACS2-infrastructuur (ICIS) en koppelt het 32 beeld genererende afdelingen. VUmc en AMC hebben elk verschillende locaties. VUmc heeft 733 bedden en 6850 medewerkers, terwijl AMC ongeveer 1000 bedden telt en 8500 medewerkers. De ziekenhuizen werken samen aan een programma voor het elektronisch patiëntendossier (epd), het ‘EPD VUmc & AMC’, kortweg ‘EVA’ genoemd. Binnen het EVA-programma hebben de ziekenhuizen twee aanbestedingen uitgeschreven: een eerste voor een VNA en een tweede voor PACS2. Agfa HealthCare is erin geslaagd om beide aanbestedingen te winnen met ICIS.

Onderling verbinden
De ICIS-oplossing die uitgerold zal worden omvat de componenten ICIS Connect, ICIS Workflow, ICIS Verify, ICIS VNA en ICIS View. ICIS zal de verschillende afdelingen die beelden genereren onderling verbinden. Daarnaast zullen ook de werkprocessen geanalyseerd en geoptimaliseerd worden. ICIS is de ‘gouden standaard’ om het epd te voeden met beelden. Het verbindt patiëntendossiers door er beelddata, afkomstig van verschillende sites, afdelingen en specialismen in te integreren. Zo is het mogelijk om medische beelden samen te brengen, te beheren en uit te wisselen, rechtstreeks via het epd.

Standaardviewer in epd
‘Onze ICIS-oplossing is een geïntegreerd en geconsolideerd systeem dat op kostenefficiënte wijze te beheren is en een grotere standaardisatie realiseert’, zegt Hans Vandewyngaerde, president emea-regio bij Agfa HealthCare. ‘In termen van klinische functionaliteit zullen deze ziekenhuizen niet alleen een VNA rijker zijn, maar ook een bijzonder flexibel workflow-gestuurd systeem plus een geïntegreerde viewer die overal in de organisatie gebruikt kan worden als de standaardviewer in het epd.’

Bron: Computable

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
Volg jij ons al?