Search
Close this search box.
Search

VVD wil gezondheids-apps in speciale bibliotheek

De VVD wil dat er een bibliotheek komt met gezondheids-apps en voor het gebruik van dergelijke apps zouden gebruikers met het oog op hun privacy expliciet toestemming moeten geven. ”Het blijft ieders eigen keuze hoe je je leven leidt”, zegt VVD-Kamerlid Hayke Veldman tegen het AD.

De roep om meer controle op gezondheids-apps is al langer hoorbaar. Niet alleen in Nederland, maar ook internationaal rijst te vraag of zulke apps wel altijd doen wat ze beloven een daarnaast is het in veel gevallen onduidelijk of dergelijke e-health apps wel medische validatie hebben of voldoende wetenschappelijk zijn onderbouwd.

NeLL checkt apps

In Nederland leidde deze situatie ertoe dat het Nationaal eHealth Living Lab in Leiden (NeLL) begin vorig jaar bekend maakte de honderdduizenden medische apps te gaan onderzoeken op zaken als effectiviteit en betrouwbaarheid. Hiervan brengt het NeLL regelmatig resultaten naar buiten, zoals in ICT&health 6 2018 en het eerste nummer van 2019. Alleen al in haar eerste jaar werden met samenwerkingspartners binnen het NeLL 100 onderzoekstrajecten gestart. Vandaag werd nog bekend dat er wetenschappelijk onderzoek komt naar de informatie-app Kijksluiter.

Naar schatting maakt de helft van de Nederlanders gebruik van één of meerdere gezondheids-apps. De vaak standaard op smartphones aanwezige stappenteller is de meest gebruikte app. 23 procent van de Nederlanders gebruikt deze gezondheids-app het meest. Dat blijkt uit recent onderzoek van Patientline, uitgevoerd door Panelwizard, onder 1.000 consumenten.

Ook het RIVM deed onderzoek naar gezondheids-apps. Van de door het RIVM 271 onderzochte apps bleek ruim een vijfde (21 procent) een medisch hulpmiddel te zijn. Bij de helft daarvan ontbreekt een benodigde CE-markering, die aangeeft dat het medische hulpmiddel voldoet aan Europese richtlijnen.

‘Waarborgen privacy essentieel’

“Bewezen effectieve apps moeten vervolgens wat mij betreft bij het grote publiek, maar ook bij zorgverleners onder de aandacht worden gebracht”, bepleit Veldman in het AD. Volgens de politicus zouden deze bewezen effectieve apps een plek verdienen op vertrouwde medische websites of in een nieuwe app-bibliotheek.

Verder vindt Veldman het een ‘essentiële voorwaarde’ dat de privacy van gebruikers bij iedere app gewaarborgd is. Ook is het volgens hem belangrijk dat zelf verzamelde informatie goed en veilig uitwisselbaar is, bijvoorbeeld tussen patiënten en hun zorgverlener.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI ethiek Vici
Vici-beurs voor onderzoek naar ethische AI
Apple Vision Pro
Eerste operaties uitgevoerd met de Apple Vision Pro
app
Selfies helpen bij depressiedetectie
medische data
Health Data Space Amsterdam faciliteert (her)gebruik medische data
STAR-SHL
Laboratoriumgegevens op weg naar databeschikbaarheid
onderzoek
Analyse declaratiedata brengt zorg beter in beeld  
EHDS
Voorlopig politiek akkoord over EHDS
Innovatie zorgmedewerkers
Innovatie onderzoek gehandicaptenzorg, bestuurswisselingen en meer
paraatheid
Zo verhogen we onze pandemische paraatheid
Mayo Clinic
Nieuwe Solutions Studio wil katalysator zijn in zorgtransitie
Volg jij ons al?