VWS geeft groen licht voor 13 nieuwe proeftuinen

30 juli 2019
Senioren-zorg
Gegevensuitwisseling
Nieuws

Binnen InZicht richt versnelling van digitale gegevensuitwisseling zich op drie toepassingen: Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO), eOverdracht en Medicatieoverdracht. In proeftuinen worden per toepassing vraagstukken op het gebied van techniek, informatie en zorgproces beproeft. Het ministerie van VWS gaf in april aan via de tender partijen in de zorgsector opdracht te verlenen om te onderzoeken hoe de versnelling van informatie-uitwisseling binnen de langdurige zorg in gang gezet kan worden door middel van het opzetten van ‘proeftuinen’.

Focus eerst op PGO

De eerste drie proeftuinen begonnen januari van dit jaar en betroffen het ontwikkelen van een Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO). Zij kwamen voort uit een reeks workshops onder de naam Versnellingskamer waar gebrainstormd werd over invulling van standaard digitale gegevensuitwisseling.

De aan de nieuwe proeftuinen deelnemende organisaties staan volgens Informatieberaad Zorg in de startblokken om hun plannen te realiseren. De oogst van de nieuwe selectie proeftuinen omvat:

  • 4 projecten rondom PGO (Stichting Careyn, Stichting Aafje Thuiszorg Huizen Zorghotels, Vierstroom Zorg Thuis i.c.m. In Beweging en Koraal).
  • 7 projecten rondom eOverdracht (Cordaan, Curamare, ThoeZ Twente, Stichting Siza, Transmuraal Managementberaad, Stichting Omring en Stichting Kwadrant Groep).
  • 2 projecten over medicatieveiligheid (VVT-instelling IJselheem en Stichting Zorggroep Elde).

Aanbesteding 17 proeftuinen

VWS plaatste afgelopen april op TenderNed een aanbesteding voor 17 proeftuinen binnen InZicht, het programma van VWS dat de digitale gegevensuitwisseling in de langdurige zorg moet versnellen. In mei werd de inschrijvingsperiode verlengd tot 27 mei. VWS ging vorig jaar van start met InZicht, dat de digitale gegevensuitwisseling in de care-sector moet stimuleren.

Tot dan toe subsidieerde het ministerie van VWS vier proeftuinen, waaronder een met e-overdracht in Amsterdam en drie met ontsluiting van gegevens naar een PGO. Deze drie proeftuinen zijn van Carintreggeland en Ziekenhuisgroep Twente, Alliade en Tjongerschans (Friesland) en het samenwerkingsverband van Sensire en Slingeland met huisartsen Oude IJssel en Naast.