Search
Close this search box.
Search

VWS organiseert appathon om corona-apps te testen

Komend weekend, 18 en 19 april, organiseert het ministerie van VWS een zogenoemde appathon. Doel van het digitale evenement is het testen en verbeteren van de werking van nieuwe corona-apps. Het ministerie wil volgende week een besluit nemen over het inzetten van corona tracking- en tracing apps die moeten helpen bij het opsporen van corona-besmettingen en het rapporteren van gezondheidsklachten. Vrijdag, 17 april, wordt de website van de appathon bekendgemaakt.

De beoordelingen en adviezen van organisaties, onafhankelijke experts en belangstellenden die aan de appathon deelnemen, zullen in die besluitvorming meegewogen worden. Het betreft twee zogenoemde corona-apps die helpen bij de tracking- en tracing van het virus.

De eerste app signaleert of een gebruiker in de buurt is geweest van een andere gebruiker die besmet blijkt te zijn. Deze app ondersteunt ook het onderzoek van de GGD. De tweede app moet het voor (besmette) mensen in quarantaine makkelijker maken om vanuit thuis contact te houden met de dokter.

Weerstand tegen corona-apps

De mogelijkheid om corona tracking- en tracing apps in te gaan zetten, werd door Minister de Jonge in de week voor Pasen tijdens een persconferentie, op advies van experts van het Outbreakmanagementteam, aangekondigd. Dat leidde tot een storm aan reacties, zowel positief als negatief. Eerder deze week waarschuwde een groep van meer dan 60 wetenschappers in een open brief aan het kabinet voor de mogelijk grote maatschappelijke gevolgen die dergelijke apps kunnen hebben.

Inmiddels zijn na de oproep van de minister om mee te denken over de ontwikkeling en inzet van corona-apps al zo’n 750 reacties binnengekomen bij VWS. Al deze voorstellen worden op dit ninebt beoordeeld. Daarbij worden niet alleen de uitgangspunten van de GGD en het RIVM gehanteerd, maar ook alle andere zware eisen die gesteld zijn. Bijvoorbeeld op het gebied van privacy en dataveiligheid.

Een handvol apps

Verwacht wordt dat de selectie uiteindelijk zo’n 5 potentieel bruikbare apps oplevert. Dat worden de ‘hoofdrolspelers die tijdens de appathon op 18 en 19 april door experts en het publiek getest en beoordeeld zullen worden. De ontwikkelaars of leveranciers van deze apps krijgen gedurende het weekend de tijd om hun oplossing verder te verbeteren.

Daarbij is het primaire doel dat de oplossing optimaal aansluit bij het werkproces van de GGD en aan alle strenge eisen voldoet. Tijdens de appathon kan iedereen elke app op deze eisen toetsen. Daarnaast zullen experts ook in staat gesteld worden de broncode van de deelnemende apps te toetsen.

Uiteindelijk zullen alleen apps die daadwerkelijk bijdragen het doek en aan alle eisen voldoen in aanmerking komen om eventueel uitgerold en ingezet te worden. In de week na de appathon moet bekend worden of en hoe apps kunnen bijdragen aan het werk van de GGD en veilig en vertrouwd ingezet kunnen worden.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Duurzaam laryngoscoopblad
UMC Utrecht stapt over op herbruikbare laryngoscoopbladen
eHealth
Digitale receptionist Emma aan het werk gezet
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Volg jij ons al?