Search
Close this search box.
Search

Wervelkolom operaties in hybride OK Nij Smellinghe

Enkele maanden geleden nam het Nij Smellinghe de nieuwe hybride operatiekamer voor het eerst in gebruik. De eerste patiënten, met een vaataandoening, werden daar in maart al geopereerd. Inmiddels wordt de hybride operatiekamer ook ingezet voor het behandelen van patiënten die een complexe neurochirurgische operatie aan de wervelkolom, zoals de spondylodese aan de rug en nek, moeten ondergaan.

Doordat deze complexe wervelkolom operaties nu ook in de hybride operatiekamer van het Friese ziekenhuis uitgevoerd kunnen worden, hoeven patiënten hiervoor niet meer doorverwezen te worden naar een academisch of topklinisch ziekenhuis.

“Op de hybride operatiekamer maak ik gebruik van de CT-scan. Deze geeft een 3D-beeld, waardoor ik tijdens de operatie de positie van de implantaten kan controleren en wanneer nodig kan aanpassen. Tijdens de operatie weten we dat alles goed is gegaan en kunnen we de patiënt direct laten weten dat deze geslaagd is”, vertelt Mike Abu Saris, neurochirurg in ziekenhuis Nij Smellinghe.

Minder invasieve operaties

Voor de komst van de hybride OK werden sommige operaties zoals de spondylodese aan de rug en nek ook al wel in het Nij Smellinghe uitgevoerd. Bij deze ingreep worden twee of meer wervels vastgezet door middel van implantaten. Het grote voordeel van de live 3D-beelden die ter ondersteuning van de chirurg dienen, is dat de ingreep daardoor minder belastend wordt, met een kleinere kans op complicaties en sneller herstel.

“Vanaf dag 1 na de operatie kon ik weer goed lopen, zonder uitstraling naar mijn been. Wel heb ik de eerste 6 weken onder begeleiding goed mijn oefeningen gedaan en het wandelen langzaam weer opgebouwd. Na ruim een half jaar kan ik alles weer en binnenkort zwier ik weer over de dansvloer. Ik heb mijn vrijheid terug”, vertelt de zeer tevreden patiënt Gré na zijn operatie en herstel.

Samenwerking tussen zorgverleners

In de afgelopen periode hebben de operatieassistenten, anesthesiemedewerkers, röntgenlaboranten, neurologen en verpleegkundigen samen veel kennis en ervaring opgedaan met de spondylodese in Nij Smellinghe.

“Het helpen van een rugpatiënt is echt een samenwerking tussen verschillende zorgbehandelaars, zoals de huisarts, fysiotherapeut, revalidatiearts, orthopeed en neuroloog. En wanneer de oplossing een operatie is, kom ik in beeld als neurochirurg. Door goed overleg, directe communicatie en de verschillende inzichten komen we samen met de patiënt tot de best passende behandeling”, aldus de neurochirurg.

Met het vernieuwde operatiecomplex geeft Nij Smellinghe uiting aan haar strategie ‘Samen bouwen aan duurzame zorg’. Hierbij maakt het ziekenhuis gebruik van duurzame en energiebesparende materialen. Zo is gebruik gemaakt van led-verlichting, energiezuinige apparatuur en goede isolatie waardoor de nieuwe gevel 70 procent zuiniger geworden.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
zwanger
Reinier de Graaf schaft meerdere BirthVR-brillen aan
AI ethiek Vici
Vici-beurs voor onderzoek naar ethische AI
Apple Vision Pro
Eerste operaties uitgevoerd met de Apple Vision Pro
app
Selfies helpen bij depressiedetectie
medische data
Health Data Space Amsterdam faciliteert (her)gebruik medische data
STAR-SHL
Laboratoriumgegevens op weg naar databeschikbaarheid
onderzoek
Analyse declaratiedata brengt zorg beter in beeld  
EHDS
Voorlopig politiek akkoord over EHDS
Innovatie zorgmedewerkers
Innovatie onderzoek gehandicaptenzorg, bestuurswisselingen en meer
paraatheid
Zo verhogen we onze pandemische paraatheid
Volg jij ons al?