Search
Close this search box.
Search

Wijkverpleegkundige ontbeert kennis e-health

De wijkverpleegkundige komt terug als spil van de zorg in de buurt. De nieuwe taken moeten zich nog uitkristalliseren in de praktijk en in de HBO Verpleegkunde-opleiding, zo blijkt uit de kennissynthese ‘De wijkverpleegkundige van vandaag en morgen’ van het NIVEL.

De wijkverpleegkundige verloor eind vorige eeuw haar centrale positie in de zorg voor mensen die thuis wonen. De overheid wil de wijkverpleegkundigen nu terug in die centrale rol. Met kwalitatief goede zorg dicht bij huis moeten zij ervoor zorgen dat ouderen en mensen met een chronische ziekte langer thuis kunnen wonen. Ze krijgen daarom ook meer ‘regelruimte’: zij moeten kunnen bepalen welke zorg een cliënt nodig heeft en hoeveel. Vanaf 2015 zal de wijkverpleegkundige zorg worden betaald vanuit de Zorgverzekeringswet en gaan wijkverpleegkundigen deze indicaties weer zelf stellen.

 
Toegang en verbinding
In samenwerking met de huisarts gaan wijkverpleegkundigen de toegang vormen tot de professionele zorg. Zij worden de verbindende schakel tussen mensen die zorg nodig hebben en zorgaanbieders binnen zorg, wonen en welzijn. De voorheen nauwe samenwerking tussen huisarts en wijkverpleegkundigen wordt in ere hersteld. Verder zullen de wijkverpleegkundigen deelnemen in de multidisciplinaire sociale wijkteams, die de gemeenten momenteel opzetten. Binnen de sociale wijkteams kunnen zij de verbinding leggen tussen medische en sociale hulpverleners. De sociale wijkteams zijn nieuw voor wijkverpleegkundigen en over de invulling van hun rol willen zij nog meer duidelijkheid krijgen.

 
Preventie en zelfmanagement
Doordat het aantal ouderen en chronisch zieken toeneemt, worden preventie en zelfmanagementbevordering door wijkverpleegkundigen steeds belangrijker. Wijkverpleegkundigen vinden zelf ook dat preventie en zelfmanagementbevordering tot hun takenpakket behoren, zo blijkt uit de kennissynthese van het NIVEL. Tegenover eHealth en andere nieuwe technologie hebben veel van hen echter nog wel wat reserves. Terwijl deze door overheid, beroeps- en cliëntenorganisaties worden gezien als nuttige middelen om de zelfredzaamheid van cliënten te versterken en de kosten te drukken.

 
Opleiding en bijscholing
NIVEL-programmaleider Anneke Francke: “Meer dan ooit moeten wijkverpleegkundigen samenwerken met andere disciplines. Ook de aandacht voor ondersteuning van zelfmanagement en de mogelijkheden van ICT zijn nieuw. Het is daarom goed dat er een nieuw opleidingsprofiel voor de HBOV-opleiding komt. Maar ook de huidige generatie wijkverpleegkundigen moet toegerust zijn voor de zorg van de toekomst. Daarvoor zijn gerichte bijscholingen over bijvoorbeeld samenwerken, zelfmanagementondersteuning en eHealth belangrijk.”

 
De kennissynthese maakt deel uit van een serie publicaties over de hervormingen in de langdurige zorg. Onlangs verscheen al een publicatie over de veranderingen in de langdurige zorg en binnenkort verschijnt een overzichtstudie over de ouderen van de toekomst.
Lees hier ook het rapport: Overzichtstudie Technologie in de zorg thuis Bron: Nivel

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?