Search
Close this search box.
Search

Zeldzame tumoren onderzoeken met Personal Health Train

De groeiende roep voor nog betere bescherming van de privacy, zoals de invoering van de nieuwe AVG in 2018, bemoeilijkt het delen van patiëntgegevens voor grensoverschrijdende onderzoeken. Dat wordt met name gevoeld in samenwerkingsverbanden zoals RARECAREnet. Daarin wordt data van zeldzame vormen van kanker uit verschillende bronnen samengebracht. De Personal Health Train techniek kan daar een oplossing voor bieden, stelt het IKNL.

Het onderzoek naar uitkomsten en patronen in de diagnose en behandeling van zeldzame tumoren vereist internationale samenwerking. De steeds strenger wordende privacy regels belemmert het delen van medische- patiënt data. Om nog maar te zwijgen over de opslag van medische data in de Cloud waar vorig jaar nog onderzoek naar gedaan is.

Personal Health Train is een oplossing waarbij data, zonder dat deze daarvoor verplaatst hoeft te worden, privacy vriendelijk geanalyseerd kan worden.

De analyse reist naar de data

Personal Health Train is ontwikkeld door het IKNL. Hiermee wordt het voor onderzoekers mogelijk analyses op verschillende datasets uit te voeren zonder dat die data daarvoor de organisatie waar ze opgeslagen zijn, hoeven te verlaten.

Met Personal Health Train verplaatsen de analyses zich naar de data, in plaats van andersom, zoals tot nu toe gebruikelijk was. De technologie leent zich in het bijzonder voor het doen van statistisch onderzoek op het gebied van zeldzame tumoren.

Personal Health Train toepassingen

Deze nieuwe technologie is voor het eerst toegepast bij onderzoek naar de verschillen in overleving van mondholtekanker in Nederland en Taiwan. Met Personal Health Train kunnen dezelfde overlevingsanalyses uitgevoerd worden als bij vergelijkbaar epidemiologisch onderzoek. Momenteel wordt een manuscript van de onderzoeken gereviewd.

IKNL werkt momenteel met het Istituto Nazionale dei Tumori di Milano aan het toepassen van Personal Health Train op RECAREnet Asia. Daar wordt een epidemiologisch onderzoek uitgevoerd met 97 registraties uit Europa en Azië. De Europese data kan nog worden samengebracht in de RECAREnet database. In Taiwan, Zuid-Korea en Japan mag dergelijke data die landen niet meer verlaten. Dankzij Personal Health Train kan het onderzoek, met maximaal respect voor de privacy van de patiënt, alsnog doorgang vinden.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?