Zelfhulpwebsite Mentaal Vitaal uitgebreid met programma’s, apps, tools

14 augustus 2017
Nieuws
De twaalf nieuwe programma’s, apps of tools van verschillende aanbieders of partijen zijn te vinden via www.mentaalvitaal.nl/tools. Hier staan nu in totaal links naar 58 programma’s voor verschillende thema’s of doelgroepen. Per programma, app of tool is aangegeven of het om zelfhulp gaat of dat er begeleiding is van een professionals, hoe lang het programma duurt én of het gratis is of niet.

Mentaal Vitaal is een website van het Trimbos-instituut, met als mede-initiatiefnemer het Fonds Psychische Gezondheid. De site is gefinancierd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De website is gericht op iedereen die aan de slag wil met zijn mentale conditie. Het Trimbos-instituut is het landelijk kennisinstituut voor geestelijke gezondheidszorg, verslavingszorg en maatschappelijke zorg.

Depressietest al 75.000 maal ingevuld

Het Trimbos Instituut laat ook weten dat de depressietest op mentaalvitaal.nl sinds de start van de overheidscampagne www.omgaanmetdepressie.nl al 75.000 keer is ingevuld. De test is een laagdrempelige manier om informatie te delen en mensen een handvat aan te reiken voor een eerste indruk. Depressie is een veelvoorkomende ziekte, die bijna 20 procent van de volwassenen ooit in hun leven treft.

De depressietest is geen diagnose, benadrukt het Trimbos. Wel geeft de uitslag een eerste indicatie voor depressieve klachten. Een hoge score hoeft dan ook niet te betekenen dat je daadwerkelijk een depressieve stoornis hebt. Het kan ook gaan om een tijdelijke dip of dat er omstandigheden zijn waardoor je verdrietig bent. Mentaalvitaal geeft tips en oefeningen hoe je hiermee kan omgaan.

Online aanpak depressie

Het Trimbos-instituut is op meer gebieden actief als het gaat om de aanpak van depressie. Zo vroeg het in december 2016 aan huisartsen en POH’s-GGZ om deel te nemen aan een project met betrekking tot de inzet van online trainingen voor slaapproblemen, stress en piekeren in de huisartsenpraktijk. POH’s-GGZ bieden deze trainingen met enige begeleiding aan patiënten aan. Het instituut wil dat huisartsen en POH’s-GGZ meedenken over opzet en invulling van die begeleiding.

Om op een laagdrempelige manier met veel voorkomende  klachten zoals depressie (en gerelateerde problematiek zoals slaapproblemen en stress) aan de slag te gaan, zijn de afgelopen jaren online trainingen op www.snelbeterinjevel.nl ontwikkeld. Deze trainingen voor slaap-, stress- en piekerklachten worden nu ook aangeboden in het kader van bovengenoemde campagne ‘Omgaan met depressie’ van VWS.