Search
Close this search box.
Search

ZGT, UT gaan nauwer samenwerken voor gepersonaliseerde zorg

ZGT en de Universiteit Twente (UT) gaan nog nauwer samenwerken op gebied van onderzoek en ontwikkeling van oplossingen voor gepersonaliseerde, patiëntgerichte zorg. Daarvoor hebben ondertekenden beide partijen op 28 november – de dag voor de opening van het nieuwe Technisch Medisch Centrum van de UT – een vernieuwde samenwerkingsovereenkomst.

Primair zetten de UT en ZGT in op complexe diabetes, traumachirurgie bij kwetsbare ouderen, oncologie met name borstkanker en prostaatkanker en optimalisatie van logistieke processen. De instituten werken hierbij onder andere aan nieuwe oplossingen, binnen bijvoorbeeld de medisch beeldvorming, om afwijkingen eerder en beter kunnen vaststellen. Dit wordt al gedaan bij vaatlijden, voetwonden en tumoren.

Daarnaast ontwikkelen ze gezamenlijk slimme sensormethoden en -technologie die continue de gezondheidsstatus van de patiënt kunnen monitoren, zowel in het ziekenhuis als thuis. Op die manier wordt de behandeling nog persoonlijker gemaakt en kunnen complicaties of onvoldoende herstel sneller worden gesignaleerd.

Ook gaan UT en ZGT ervoor zorgen dat een patiënt niet meer onderzoek krijgt dan strikt noodzakelijk is en niet langer in het ziekenhuis blijft dan nodig is. Ten slotte onderzoeken de twee Twentse organisaties hoe ze ook op het gebied van onderwijs zowel regionaal, landelijk als  internationaal samen kunnen werken.

“Een intensieve samenwerking tussen medisch professionals en onderzoekers is van groot belang voor het daadwerkelijk van realiseren van impact in de zorg, zoals we die als UT nastreven”, stelt collegevoorzitter Victor van der Chijs van de Universiteit Twente. 

Opening TechMed Centre

Koning Willem-Alexander opende het nieuwe TechMed Centre op 29 november. Het Technisch Medisch Centrum verbetert de (preventieve) gezondheidszorg met gepersonaliseerde technologische innovaties. De UT brengt in haar TechMed Centrum talentontwikkeling, opleiding, wetenschappelijk onderzoek, innovatie en simulatiecentrum samen onder één dak.

Door op deze manier technologische knowhow te combineren met gedrags-/sociale wetenschappen in het onderzoeks- en educatieprogramma, ontstaat volgens de UT een unieke interactie tussen mens en technologie. Daarbij wordt intensief samengewerkt met een groot netwerk van topklinische ziekenhuizen, UMC’s en het MedTech bedrijfsleven. 

Medisch directeur van het TechMed Centre is dr. Jouke Tamsma.

maarten

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
digipunt
DigiPunt Zuyderland ondersteunt digivaardigheid
Volg jij ons al?