Search
Close this search box.
Search

‘Ziekenhuisopnames met zorg-op-afstand maakt zorg niet goedkoper’

Ziekenhuisopnames vervangen door zorg-op-afstand met behulp e-health toepassingen kan voor miljoenen euro's aan besparingen zorgen. Dat schrijft de NOS, dat zich onder meer baseert op uitspraken van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). Volgens zorgeconoom Wim Groot wordt de zorg als geheel met dergelijke initiatieven echter niet goedkoper.

Een voorbeeld van de kostenbesparende zorg-op-afstand is risico-zwangere Marjolein Brouwers. Zij kon als diabetespatiënt merendeels thuis onder controle van het Isala Ziekenhuis in Zwolle blijven, mede door het zelf maken en voor controle opsturen van hartfilmpjes en thuisbezoek van verpleegkundigen. De tijdsbesparing kon het Isala Ziekenhuis inzetten voor andere patiënten. De patiënte zelf kon door de thuiscontrole voor haar tweejarige zoontje blijven zorgen.

E-health maakt ziekenhuiszorg niet goedkoper

Zorgeconoom Wim Groot stelt dat initiatieven op het gebied van thuiscontrole en zorg-op-afstand de zorg als geheel niet goedkoper maken. Het comfort voor patiënten die thuis kunnen blijven, wordt vergroot. Maar omdat dit soort projecten meestal onder supervisie van de ziekenhuizen blijft, is er vooralsnog sprake van verplaatsing van dure ziekenhuiszorg.

"Je kunt je dus afvragen of die besparingen ooit gerealiseerd worden," meent Groot. "De noodzaak om te vernieuwen en om goede voorbeelden te volgen, ontbreekt vaak in de zorg. In andere markten moeten bedrijven elkaar nadoen als ze zien dat het ergens anders goedkoper kan. Anders raken ze hun klanten kwijt. Bij ziekenhuizen is die druk heel beperkt. Klanten houden ze toch wel. Daarnaast zeggen ziekenhuizen dat ze door die verplaatste zorg meer bedden overhouden. Maar die bedden gaan ze natuurlijk vullen met andere dure ziekenhuiszorg."

Duidelijke voordelen patiënten

Toch ziet de zorgeconoom duidelijke voordelen voor patiënten, buiten meer comfort om. Zo kan er door het strakke monitoren – Brouwers moest het Isala Ziekenhuis meermaals per dag hartfilmpjes van haar ongeboren kind opsturen – eerder ingegrepen worden als er iets mis dreigt te gaan.

Wel vindt Groot het vreemd dat ziekenhuizen eerst geld willen van bijvoorbeeld de overheid om te investeren in innovaties, terwijl men in het bedrijfsleven gewoon vooraf zelf investeert. Ook zonder extra geld voor e-health innovaties verwacht de zorgeconoom dat er voldoende stimulans is om dergelijke vernieuwing door te voeren. Zoals de overtuiging dat het goed is voor de patiënt. Of bijvoorbeeld het ontstaan van nieuwe prikkels waardoor ziekenhuizen wel moeten. Ziekenhuizen kampen met een groot personeelsprobleem. Dus als technologie bespaart op personeel, zou dat op den duur een prikkel kunnen zijn.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?