Search
Close this search box.
Search

Ziekenhuizen met ChipSoft-EPD en patiëntportaal klaar voor VIPP A2

Ziekenhuizen met het patiëntenportaal van ChipSoft en diens elektronisch patiëntendossier (EPD) HiX zijn technisch klaar om de gestelde VIPP-doelen te behalen. Het gaat om het VIPP-deel 'Patiënt en Informatie'. Dit blijkt uit een statusrapportage die dit voorjaar door onafhankelijke partijen is uitgevoerd. ChipSoft heeft het nieuws op vrijdag 21 juni bekend gemaakt.

Om de voortgang in kaart te brengen van de benodigde software om ChipSoft-gebruikers te laten slagen voor de VIPP A2-module, is in overeenstemming met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) besloten de genoemde statusrapportage uit te voeren. Afgelopen april en mei is HiX en de gestructureerde download vanuit het patiëntenportaal van ChipSoft uitgebreid doorgelicht door derde partijen.

In de statusrapportage is vermeld dat ChipSoft in staat is te voldoen aan de eisen van VIPP-module A2: ‘Iedere zorginstelling heeft op 31 december 2019 een beveiligd patiëntenportaal en/of een link naar een Persoonlijke Gezondheidsomgeving waarin de zorginstelling gestandaardiseerd medische gegevens voor de patiënt kan uploaden.’

Eerste ziekenhuizen halen VIPP A2

Enkele ziekenhuizen hebben de afgelopen maand al laten weten dat zij succesvol een audit gafgerond hebben voor deze module. Daaronder SJG Weert, het Albert Schweitzer en Amphia ziekenhuis. Het gaat hier deels (SJG, ASz) om ziekenhuizen die gebruik maken van ChipSoft A2.

Het halen van de VIPP-doelen gaat overigens om veel meer dan techniek, aldus een bericht op de VIPP-website: het vraagt een gedragsverandering van zorgverleners en patiënten. Een online patiëntomgeving heeft pas zin als het gebruikt wordt en daar hebben zowel ziekenhuismedewerkers en patiënten een rol in.

Ontsluiten EPD volgens MedMij-wijze

EPD-leverancier ChipSoft en de Reinier Haga Groep hebben januari van dit jaar in een praktijktest van het landelijke testprogramma PROVES van MedMij aangetoond dat gegevens ontsluiten van een ziekenhuis naar een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) werkt zoals het MedMij-programma het beschrijft.

Dit was volgens de betrokken partijen een belangrijke stap op weg naar landelijke gegevensuitwisseling op de MedMij-manier. Bij de ziekenhuizen van de Reinier Haga Groep in Zuid-Holland werd voor het eerst beproefd of gegevens ook echt via een PGO veilig opgehaald kunnen worden uit een echt ziekenhuis. Bij de test werd overigens gewerkt met testdata en niet met echte patiëntengegevens. ChipSoft gaf aan dat het samen met klanten de resultaten uit de proef wilde gaan implementeren

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Volg jij ons al?