Search
Close this search box.
Search

Zorginformatie Caribisch Nederland naar Europees niveau

Veel informatie voor periodieke rapportages over de volksgezondheid worden gehaald uit elektronische patiëntendossiers. Dit geldt eens te meer voor Bonaire, St. Eustatius en Saba, want daar wordt vrijwel alle zorg vanuit huisartsenpraktijken geregeld.

Het NIVEL onderzocht hoe bruikbaar patiëntendossiers in deze gebieden op dit moment zijn voor rapportages en of er verbeterpunten zijn. Hiervoor werd gesproken met alle betrokkenen en werd de kwaliteit van de geregistreerde gegevens flink onder de loep genomen.
In 2010 veranderde er nogal wat voor bovengenoemde eilanden, want vanaf dat moment kregen zij de status van bijzondere Nederlandse gemeente. Met name de lokale gezondheidszorg heeft veel baat gehad bij deze omschakeling. Ook deze eilanden kregen vanaf dat moment de verplichting om elke 4 jaar een volksgezondheidsrapportage op te stellen.

Kennis en aandacht

Het is mogelijk gebleken de geanonimiseerde gegevens uit informatiesystemen van huisartspraktijken in Caribisch Nederland te gebruiken als bron van informatie voor lokaal gezondheidsbeleid. Op St. Eustatius en Saba kan dat gebruik in 2018 effectief zijn; op Bonaire duurt het langer omdat eerst een nieuw huisartsinformatiesysteem in gebruik moet worden genomen.

Huisartsen zien het belang van deze ontwikkeling en werken er aan mee. Het beter en vollediger registreren, gebruik makend van het ICPC coderingssysteem, vraagt van individuele zorgverleners kennis en aandacht om dit in het dagelijkse werk in te bouwen. Dat moet worden gefaciliteerd. Binnen de organisatie moet er een goede taakverdeling komen en duidelijke afspraken gemaakt, om de registratie goed te laten verlopen.

Lerend zorgsysteem

Een goede registratie van de zorggegevens zorgt er tevens voor dat zorgverleners feedback krijgen over de kwaliteit van hun werk en zo een prikkel vormen om die te verbeteren. Systematische vergelijking met praktijken elders, in Caribisch en Europees Nederland, houdt huisartsen een spiegel voor die laat zien hoe ze het doen en waar het beter kan. Deze gewaardeerde vorm van feedback haalt ook nog eens de zorgverleners op de eilanden uit hun professionele isolement.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
digipunt
DigiPunt Zuyderland ondersteunt digivaardigheid
AI-model huidkanker
Risico op huidkanker voorspellen met AI-model
Volg jij ons al?